Monday, Jul. 6, 2020

Stižu studeni dani

Autor:

|

21.02.2018

|

Kategorije:

Stižu studeni dani

Posljednje dane veljače, ujedno i posljednje dane klimatološke zime će nakon aktualne snježne ciklone obilježiti prodor vrlo hladnog sibirskog zraka. Tako se od nedjelje očekuje nekoliko uzastopnih dana u kojima najveća dnevna temperatura neće imati pozitivne vrijednosti, i to ne samo u kopnenim krajevima nego vrlo vjerojatno i na Jadranu. Meteorolozi i klimatolozi takve dane s najvišom dnevnom temperaturom manjom od 0°C nazivaju studeni dani.

Oni su dosadašnjem dijelu zime u nizinama unutrašnjosti uglavnom izostali.  Tako se još početkom veljače razmatrala mogućnost da aktualna zima bude  prva bez ijednog studenog dana u povijesti meteoroloških mjerenja na zagrebačkom Maksimiru (od 1948. godine).  Prosječno ih u zimi bude ukupno 14: u prosincu 6, siječnju 8, a u veljači 4.  Vrlo je izgledno da će zadnja 4 dana veljače ispuniti taj mjesečni prosjek.  I dok apsolutni temperaturni rekordi za najnižu temperaturu u veljači neće biti dosegnuti (u Zagrebu Maksimir je najniža temperatura izmjerena u veljači ali i u bilo kojem mjesecu -27.3°C od 17.2.1956. godine) moglo bi biti „gusto“ na početku ožujka.  Temperaturni rekord za ožujak iznosi -18.3°C, od 1. ožujka 1963. godine).  Ipak, do početka ožujka ima još 8 dana, pa  je za precizniju prognozu kretanja temperature prerano. Izvjesno je samo da će biti vrlo hladno.

Minimalne dnevne temperature će se zadnjih dana veljače nerijetko spuštati i ispod -10°C, pa će se i statistika takvih „ledenih“ dana barem približiti prosjeku. Prosječna zima u Zagrebu (Maksimir) donese 6 takvih dana.

U Osijeku je aktualna zima donijela dosad tek jedan studeni dan (15. siječnja 2018. najviša dnevna temperatura je iznosila -1.6°C).  Prosječno ih u tri zimska mjeseca bude 20, a još po jedan se dogodi i u studenom i ožujku.

Iako niske jutarnje temperature u unutrašnjosti Istre nisu rijetke (prosječna zima u Pazinu donese čak 57 hladnih dana, tj. dana kada se minimalna temperatura spusti ispod 0°C), studeni dan u Pazinu je rijetkost. Prosječno se pojavi tek jedan u godini i to u mjesecu siječnju.

Studeni dani na Jadranu su rijetki, odnosno u prosječnoj zimi uglavnom i izostanu. Prosječna zima u Rijeci donese dva studena dana, po jedan u siječnju i veljači. U Senju je prosjek tri studena dana godišnje, u svakom zimskom mjesecu po jedan.  U Malom Lošinju, Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Hvaru.. u prosječnoj zimi se ne zabilježi niti jedan studeni dan.

Zadnjih dana veljače i na Jadranu najviše dnevne temperature  mogu ponegdje cijelog dana zadržati negativan predznak.

Prognozirane minimalne i maksimalne temperature zraka za zadnji dan veljače 28.2.2018. (model GFS, 21.2.2018.)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned