Saturday, Jul. 11, 2020

Što meteorološka legenda prognozira za rujan

Autor:

|

11.08.2014

|

Kategorije:

Što meteorološka legenda prognozira za rujan

Njegove prognoze uvijek su začinjene pučkom izrekom. Na taj način se tradicija nastavlja, što je u vrijeme današnje užurbanosti postao njegov brend. Profesor Milan Sijerković tu baštinu dijeli s gledateljima Dnevnika Nove TV, a poseban je i po tome što nas zna utješiti i kad donosi najgoru prognozu – pa kad najavi da nas gdjegdje očekuje “pljuščić”, razočarenje vremenom je daleko manje. Jesu li i njega ‘pljuščići’ ovog ljeta iznenadili i kakvo nas vrijeme očekuje u rujnu, otkrio je u intervjuu za tportal.

Gospodine Milane, je li i vama ovo ljeto varljivo i puno iznenađenja? 
I meni je, kao i velikoj većini drugih, ovo ljeto bilo neobično. Uvelike je odstupalo od prosjeka, ali i od ljeta u proteklim godinama. Dok su protekla ljeta u nas bila sušna uz česte vrućine, ovogodišnje je dosad bilo razmjerno kišovito, s rijetkim vrućinama. Ipak, nije bilo hladno nego je u većem dijelu Hrvatske bilo toplije od prosjeka, a uglavnom u Dalmaciji hladnije. Srpanj je bio izrazito kišovit, a posebice u Dalmaciji. Često je bilo prisutno grmljavinsko nevrijeme, s potopnim pljuskovima i učestalim pojavama pijavica.

Je li vam loše vrijeme uspjelo pobrkati neke planove?
Meni osobno proteklo vrijeme nije pokvarilo velike planove. Ljetovanje sam uglavnom proveo u Zagrebu. Osobno volim ljeto bez čestih i prevelikih vrućina, a kao gljivaru mi pokoja kiša ne smeta nego godi. Jedinu neugodu donosila je povremena sparina. Ali ne može se sve imati što se želi!

Kakvo nas vrijeme još očekuje u rujnu?
Prema dugoročnim vremenskim prognozama, rujan bi trebao donijeti stabilnije vrijeme nego što je bilo ljeti, a usto sunčano i ugodno toplo. Bilo bi lijepo kad bi se takva prognoza ostvarila!

U svojih 46 godina rada, je li se dogodilo da jedan dan niste pogledali prognozu vremena?
Možda sam koji put, zbog ‘više sile’, zanemario svakodnevni obrok zanimanja za vrijeme i vremenska izvješća, ali je to doista rijetkost. Tko je radio kao meteorolog, taj to ostaje dok je živ! Moje zanimanje za meteorologiju potaknuto je i time što o vremenu informiram gledatelje Nove TV.

Vremenska prognoza svima je najvažnija informacija dana. Zovu li vas i privatno obitelj i prijatelji kako bi provjerili detalje?
Počesto dobivam upite o vremenu od znanih i neznanih. Rekao bih da to ipak previše ne opterećuje moju svakodnevicu. U novozagrebačkom naselju Trnskom najčešće mi se javljaju s pitanjima o vremenu – pučkoškolci! Zanima ih kakvo će vrijeme biti sljedećeg dana, radi planiranja igre s prijateljima. Svatko ima svoje prioritete!

Vremenska prognoza nema naznaku senzacionalizma, iako je pojedini mediji takvom žele napraviti…
Prije tridesetak godina meteorolozi i vremenske prognoze često su u javnim glasilima, posebice novinama, bili predmet šala i podsmijeha. Veliki napredak meteorološke znanosti i prakse pridonio je vrlo uspješnim prognozama, koje sada zaslužuju i dobivaju pohvale umjesto pošalica i pokuda. Uspješna prognoza više nije senzacija nego svakodnevica!

Mislite li da je nužno da osoba koja prezentira prognozu bude meteorolog, ili ne mora biti te struke?

Prema mojem mišljenju, meteorolog koji donosi vremenska izvješća javnosti treba biti stručna osoba, profesionalni meteorolog, a ne amater. Korisnici prognoza imaju više povjerenja u stručnjake koji im priopćavaju vremenske informacije, pa ih više i koriste u svakodnevici. Naravno, prezenteri trebaju biti dodatno stručno osposobljeni za obavljanje takva posla, koji je usput vrlo učinkovit način promidžbe meteorologije i njezine prakse.

Napisali ste mnoge knjige, jesu li u planu još neke?
Napisao sam 14 stručno-popularnih meteoroloških knjiga, poglavito o vremenu i klimi pojedinih mjesta i krajeva. Zadnja koju sam napisao bila je o Kutjevu i Požeškoj kotlini, a sada pišem knjigu o Novalji i otoku Pagu. U potrazi sam za nakladnikom za meteorološku knjigu o Zagrebu.

Zanimljivo je da ste izdali i četiri slikovnice. Možete li izdvojiti koja vam je od vaših knjiga najdraža ili u koju ste uložili najviše truda? 
Najdraža mi je moja prva slikovnica ‘Mala meteorološka početnica’, u koju sam uložio najviše truda, kako bi knjiga bila čitljiva, poučna i zanimljiva maloj djeci.

Mnogi vole čuti narodne mudrosti u vremenskoj prognozi, imate li kakav bećarac za kišno ljeto? 

Volim pučku meteorologiju i rado koristim pučke vremenske izreke u svojim televizijskim vremenskim izvješćima. Koliko znam, to se mnogima sviđa. Kao prikladnu izreku za ovogodišnji kišoviti srpanj, predlažem sljedeću: ‘Srpanj močvaran, svačemu je kvaran!’ Dobro bi se uklopio i slavonski bećarac: ‘Kiša pada, a gromovi tuku/bit će leda, pobit će nam muku!’

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić