Friday, Jul. 10, 2020

Što nam donosi prijelaz u studeni, meteorološki prosječno najdinamičniji dio godine

Autor:

|

27.10.2014

|

Kategorije:

Što nam donosi prijelaz u studeni, meteorološki prosječno najdinamičniji dio godine

Ovogodišnji će listopad ostati upamćen po tome što je barem u nekim dijelovima zemlje prekinuo niz hladnijih i natprosječno oborinskih mjeseci. U njemu smo imali period babljeg ljeta i produženu sezonu kupanja na Jadranu, ali i prvi planinski snijeg u zadnjoj dekadi mjeseca.

Studeni je na većem dijelu Jadrana prosječno najkišovitiji mjesec u godini.

Ipak, njegov početak obilježit će stabilno, a na Jadranu i relativno toplo vrijeme. U unutrašnjoti će noćne i jutarnje temperautre biti niske, ponegdje je moguć i slab mraz. Danju će magla i niski oblačno sloj sprječavati značajni porast temperature zraka. U novom tjedn u cijeloj zemlji neće biti bilo kakvih oborina.

Naslovna fotografija: Toni Katić (Suton u Makarskoj, 27.10.2014.)

JADRAN

Utorak donosi nastavak stabilnog vremena pa će prevladavati vedro. U noći će puhati slaba, podno obalnog gorja prolazno i umjerena bura, s podno Velebita i dalje jaka s olujnim udarima. Danju će bura u Dalmaciji prestati i okrenuti na slab vjetar sa zapada i juga, a na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura koja će jača biti samo podno Velebita. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 14 do 17°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 18 do 21°C.

Stabilno vrijeme nastavit će se u djelomično sunčanu srijedu u kojoj će osobito u kojoj će povremeno biti umjerene naoblake, na ponegdje na moru može biti i magle. Noću tiho ili burin, podno Velebita umjerena bura. Danju će na sjevernom Jadranu puhati većinom slaba bura, južnije od Šibenika slab vjetar zapadnih smjerova ili će biti tiho. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 16 do 21°C.

Pretežno vedro bit će tijekom četvrtka. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, jaču samo podno Velebita, danju slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, navečer će malo ojačati. Jutarnje temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na prethodne dane, a najviše dnevne bit će neznatno više u odnosu na srijedu.

Posljednji dan listopada, petak, obilježit će stabilno i pretežno vedro vrijeme. Puhat će slana do umjerena bura i sjeverozapadnjak, podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 15 ponegdje u zaobalju do toplih 21°C ponegdje u Dalmaciji.

Subota (blagdan Svih Svetih) proći će u znaku stabilna i sunčana vremena. Noću će puhati slaba, podno obalnog gorja na udare umjerena bura. Danju će bura u većini predjela prestati i okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro će biti malo svježije u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

Bez promjene će biti i u pretežno vedru nedjelju. Noću će biti tiho ili uz burin, danju slab vjetar s jugozapada, a navečer je na moru moguće slabo jugo. Temperature zraka bez veće promjene.

UNUTRAŠNJOST

I u utorak i srijedu će se nastaviti suho i stabilno vrijeme. Ujutro je mjestimice moguć mraz, osobito u slučaju vedre noći, a može biti i magle i niske naoblake. Tijekom dana djelomično sunčano, a magla ili niski oblaci mjestimice se mogu dulje zadržati. Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 5°C, ovisno o tome koliko će biti vedrine u noćnim satima. Najviša dnevna temperatura od 7°C u gorskim i maglovitijim područjima do 12 ili 13°C u sunčanijim mjestima.

Slični vremenski uvjeti nastavit će se i u drugoj polovici tjedna. Mirno, suho i stabilno.

U četvrtak ujutro mjestimice mraz, magla i niska naoblaka. Tijekom dana se u većini mjesta očekuju sunčana razdoblja, ali ponegdje se magla ili niska naoblaka mogu zadržati veći dio dana. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 5°C, a najviša dnevna od 7°C do 12°C.

Petak i dani vikenda trebali bi se nastaviti suho i stabilno. I dalje je u jutarnjim satima moguća magla i niska naoblaka, mjestimice i slab mraz iako bi jutra mogla biti malo toplija pa će mraz biti rjeđa pojava. Sredinom dana i popodne moguća su sunčana razdoblja iako bi magle i niskih oblaka moglo biti i cijeli dan. Temperatura zraka ujutro uglavnom od 0 do 5°C, a danju 7 do 13°C, ovisno o količini sunca.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić