Tuesday, Jun. 2, 2020

Struje donose smeće iz Albanije: Crometeo u akciji čišćenja Mljeta (FOTO)

Autor:

|

01.04.2015

|

Kategorije:

Struje donose smeće iz Albanije: Crometeo u akciji čišćenja Mljeta (FOTO)

Do 5. travnja na otoku Mljetu traje velika akcija čišćenja uvala od smeća koje su nanijele morske struje. Jugo i morske struje većim dijelom nose smeće iz Albanije, a manjim iz Crne Gore. Riječ je o akciji koja se održava od sredine 90.-ih, svake godine na proljeće, a  uključena je i Javna ustanova Nacionalni park Mljet u čijim su objektima smješteni volonteri. Akciju podupire i Općina Mljet, a ekologe je okupila Udruga Planet Zemlja.

– Količina smeća koja je ove godine dočekala volontere nadmašila je sve dosadašnje. To im predstavlja veliko razočaranje jer je to znak da jedan od glavnih ciljeva ovih akcija u nizu dosadašnjih godina nije ostvaren. Naime, očistiti smeće je manji problem od sprečavanja nastajanja novog – poručuje Ervin Poljak u ime Udruge Planet Zemlja.

Dodaje kako su obale otoka Mljeta u ovo doba godine prepune smeća koje je doplutalo morem daleko izvan granica nacionalnog parka, čak i izvan granica Hrvatske.

– To je prizor koji se ni u primisli ne očekuje vidjeti u nacionalnom parku renomea poput Mljeta. No, lokalna je zajednica tu nemoćna. Moguće je jedino uz pomoć vojske volontera problem gurnuti pod tepih, a stvarno rješenje treba tražiti na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stoga, ujedinjeni ekolozi s Mljeta još jednom šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada, a hrvatskoj Vladi na rješavanje problema na međunarodnoj razini – zaključuje Poljak.

Pomoć volontera presudna

Damjan Aljinović, iz Javne ustanove Nacionalni park Mljet, kaže kako bez pomoći volontera nikada ne bi mogli sami očistiti sve nagomilano smeće.

– Svake godine nam dolaze ekološke udruge i planinarska društva koja nam pomažu u čišćenju. To je zapravo Sizifov posao jer nakon što mi očistimo plažu za 20 dana bude opet sve puno smeća. Tako je već godinama i svake godine skupimo tone i tone smeća. Ove godine se u volonterske programe po prvi put uključio i nacionalni park kao ustanova. Riječ je o smeću koje donese morska struja tijekom cijele godine i prije sezone se otpad kupi iz svih uvala jer je Mljet prvi veliki otok na udaru smeća koje dolazi čak iz Grčke – kaže Aljinović.

Akciju provodi dvadesetak aktivista iz udruga Planet Zemlja iz Zagreba, EkoArt Galaksija iz Bednje i udruge Crometeo, uz pomoć lokalnih snaga iz Hrvatsko planinarskog društva Mljet i Planinarskog društva Planika Mljet.

Udruga Crometeo, na čelu s predsjednikom Kristijanom Božarovim, ove godine prvi put sudjeluje u akciji.

– Visina nagomilanog smeća na nekim mjestima prelazi visinu čovjeka. Krivci su jugo i morske struje koje ga donose većinom iz Albanije. Tijekom srijede samo smo u vali Gonoturska sakupili preko 200 vreća smeća – rekao je Božarov.

Održavamo i edukativne meteorološke radionice i predavanja, a učimo mlade i odrasle kako se provode meteorološka mjerenja, proučavamo klimu otoka Mljeta i meteorološke razloge zašto dolazi do nakupljanja tolike količine otpada.

 

IMG 20150401 WA0093

IMG 20150401 WA0094

IMG 20150401 WA0095

IMG 20150401 WA0096

IMG 20150401 WA0097

IMG 20150401 WA0098

m1

m2

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić