Thursday, Jul. 9, 2020

Studeni kraj studenog

Autor:

|

30.11.2016

|

Kategorije:

Studeni kraj studenog

Ovogodišnji je studeni na samom svom kraju barem po hladnoći opravdao svoje zimsko ime.  Posljednje jutro u mjesecu je donijelo vrlo niske temperature zraka.  Na Zavižanu se jutros temperatura spustila  do -12°C. A  jučer se, ni ona najviša dnevna nije bila popela iznad -10°C. U Bednji se jutros temperatura spustila do -10°C.  U unutrašnjosti su jutarnje minimalne temperature imale vrijednosti od -4 do -9°C.   U  Zagrebu (Maksimi) je izmjerena minimalna temperatura od -6.5°C. Riječ je o najnižoj temperaturi u studenom u zadnjih 17 godina, još od studenog iz 1999. kada su u dva jutra izmjerene temperature od -10.8 i -7.8 °C. Vrlo hladno je bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin -7°C) i Dalmacije (od -4 do 0°C).  Minusa je bilo ponegdje  i uz obalu (Poreč i Ploče -2°C).  Na većem dijelu Jadrana su izmjerene najniže temperature od 1 do 5°C.

U Meto kutku na hrt.hr Zoran Vakula  ističe neke zanimljive činjenice vezane uz današnju hladnoću. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Gospiću niža od današnjih -9 °C ove je godine bila samo 8 siječanjskih dana, u zagrebačkome Maksimiru od jutrošnjih -7 °C samo 6 dana, na splitskome Marjanui u Dubrovniku 5 dana, a u primjerice Pazinu, od jutrošnjih -7 °C niža je temperatura ove godine bila samo 4 siječanjska dana.

Ipak,  najviše dnevne temperature su porasle u odnosu na one izmjerene jučer. U utorak 29. studenog se u kopnenim krajevima mjerilo najviših 3 do 4˘C, a na Jadranu 5 do 9°C.   Srijeda je na kopnu donijela maksimalne temperature od 4 do 8°C, a na Jadranu od 10 do 13°C.  Temperature su najviše porasle u višem gorju. Tako je na Zavižanu, današnja maksimalna temperatura od 3°C bila čak za 13°C više od jučerašnje maksimalne.

Minimalne temperature zraka 30.11.2016. – www.pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned