Thursday, Jul. 9, 2020

Studeno jutro

Autor:

|

29.11.2018

|

Kategorije:

Studeno jutro

Pretposljednje jutro studenog, ujedno i klimatološke jeseni je osvanulo uz izraženiji jutarnji mraz. U nekim mjestima (Zagreb) riječ je i o prvom mrazu ove jeseni. U središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti minimalne su  jutarnje temperature  bile i niže od -5°C.  Po podacima DHMZ-a najhladnije je s minimalnom temperaturom od -9.9°C bilo na Zavižanu. Slijede Daruvar i Puntijarka ( -8.2°C) ,  Karlovac i Parg  (-7.3°C) , Zagreb Pleso (-6.9°C), Varaždin (-6.5°C), Sisak (-6.3°C)… U Zagrebu su izmjerene minimalne temperature od -4.8°C (Maksimir) i -1.6°C (Grič). Minimalne  temperature u Slavoniji  su se spustile do -3.5°C, a u Lici do -3.0°C (Gospić).   Mraza je jutros bilo i u unutrašnjosti Istre. U Pazinu se temperatura spustila do -5.1°C.

Mraza je bilo i uz obalu sjevernog Jadrana. U Rijeci se minimalna temperatura spustila do -1.2°C.  Mjesec studeni prosječno u Rijeci donese tek jedan takav hladni dan, s minimalnom temperaturom nižom od 0°C.

Na većem dijelu Jadrana minimalne temperature zraka su se kretale od 2 do 8°C.

Od podataka s mreže automatskih postaja pljsuak.com izdvajamo -9.4°C, izmjerenih jutros u Lekeniku. Na Platku je izmjereno -7.3°C. A mraza je jutros bilo i uz obalu sjeverozapadne Istre. U Dajli (kod Umaga) je izmjerena temperatura od -3.6°C, a u Umagu -2.6°C. Vrlo hladno je bilo i u riječkom zaleđu (Čavle -5.0°C).

Izdvojimo i neke podatke o temperaturi pri tlu, odnosno na 5 cm visine. Po podacima DHMZ-a u 7 sati je u Karlovcu, Ogulinu, Pargu, Pazinu, Zagrebu (Maksimir) i Zavižanu izmjereno -11°C. U Rijeci je pri tlu bilo -8°C, a u Poreču -7°C.

Studeni dan (s najvišom dnevnom temperaturom) ispod 0°C je zabilježen samo u višem gorju (Parg -3°C, Puntijarka i Zavižan -2°C).  U kopnenim krajevima su najviše dnevne temperature ostale zimske i kretale su se od 2 do 4°C. Na Jadranu je njihov raspon bio veći. Izmjereno je od 6°C u Senju do 165C u Hvaru.

Mraz u Koprivnici, 29.11.2018. – foto: Marko Posavec

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned