Tuesday, Jul. 14, 2020

Subota donijela osvježenje: Pijavice u Dalmaciji

Autor:

|

13.08.2017

|

Kategorije:

Subota donijela osvježenje: Pijavice u Dalmaciji

Dugo očekivano osvježenje zahvatilo je u prvom dijelu vikenda veći dio zemlje. Preko naših se krajeva tijekom subote 13. kolovoza premještao frontalni poremećaj vezan uz plitku ciklonu.  S ovom frontom su vrućine napokon prestale u većini  krajeva. Subota je samo još ponegdje donijela najvišu dnevnu temperaturu oko ili malo iznad 30°C (Makarska i Rijeka Omišalj 30.6°C, Split Resnik 30.3°C, Dubrovnik 30.1°C). U većem dijelu Dalmaciji maksimalne temperature su se kretale  oko 28 ili 29°C, a na sjeveru Jadrana od 24 do 27°C. Više je osvježilo u unutrašnjosti, s najvišim dnevnim temperaturama od 20 u središnjim krajevima do 27°C u Slavoniji. Najviše je osvježilo u najvišem gorju. Tako je na Zavižanu najviša dnevna temperatura dosegnula tek 10°C.

Mjestimice je bilo i pljuskova s  grmljavinom, ali veće količine kiše nisu pale. Podaci s DHMZ postaja za zadnja 24 sata (do nedjelje u 8 sati): Krapina 13, Osijek Klisa i Ogulin 10, Puntijarka, Osijek Čepin, Puntijarka, Gradište i Karlovac 8, Zagreb, Grič i Pleso, Senj 7…Na sjeveru Jadrana je pala tek pokoja litra kiše. I s ovom frontom je kiša uglavnom zaobišla Dalmaciju i jug Jadrana. Tamo gdje je i palo nešto kiše radi se o količini od 1 mm ili češće i manje, a ponegdje (Split, Šibenik, Dubrovnik, Hvar..) kiša je i izostala pa se nastavlja suša.

Nakon dužeg vremena tijekom subote su na Jadranu formirane i pijavice. Jedna izmđeu Kočule i Pelješca, a druga oko Lopuda.

Nakon prolaska fronte  od nedjelje slijedi ponovno razdoblje stabilnog i suhog vremena. Iz dana u dan će temperature polako rasti, pa će oko sredine novog tjedna posvuda biti vruće, ali bez ekstremnih temperatura kakve smo imali u prvoj dekadi kolovoza. Nova fronta je moguća tek za slijedeći vikend.

Korčula, 12.8.2017.  Foto: Željko Radovanović

Fotografija Crometeo.

Pijavica iz Orebića, 12.8.2017.
Foto: Denis Kastelan

Fotografija Crometeo.

Pijavica kod Orebića, 12.8.2017.
Foto: Zlatko Tariba

Fotografija Crometeo.

Pelješka pijavica, 12.8.2017.
Foto: Igor Nobilo

Fotografija Crometeo.

Prekrasna pelješka pijavica, 12.8.2017.
Foto: Lovro Krstulović

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Pijavica sa otoka Lopuda, 12.8.2017. – foto: Vedran Fabijan Faber

Fotografija Crometeo.

Pozitivna munja iz olujnog kumulonimbusa na otvorenom moru, pred zalazak sunca.
Pag, 12.8.2017.
Foto: Danijel Palčić Photography

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned