Wednesday, Jan. 20, 2021

Subota donijela prolazan predah od ciklonalnog utjecaja

Autor:

|

31.01.2015

|

Kategorije:

Subota donijela prolazan predah od ciklonalnog utjecaja

Iako je tlak zraka ostao iznimno nizak, subota je  donijela prolazak predah od ciklonalnog utjecaja. Novi ciklonalni centar jača nad našim dijelom Sredozemlja, u sklopu prostrane  ciklone koja i dalje zahvaća gotovo čitavu Europu.

Nakon što je u noći od petka na subotu bilo kiše, snijega, ali i mjestimične tuče, jutro je donijelo postupno razvedravanje.

Popis postaja sa snježnim pokrivačem bio je posljednjeg siječanjskog jutra dugačak iako su dvoznamenkaste visine snijega izmjerene samo u višem gorju. Najviše snijega je u 7 sati ujutro izmjereno na Zavižanu, 88 cm.  Tako je od četvrtka navečer do subote ujutro na Zavižanu visina snježnog pokrivača povećana za 58 cm. U Begovu Razdolju je izmjereno 71 cm snijega,  na Sljemenu 42 cm, a u Pargu 39 cm.  Slijede Udbina 20 cm, Gospić 19 cm,  Bilogora i Risnjak 18, Ogulin i Slunj 15 i Delnice 14 cm.  U nizinama unutrašnjosti je palo malo snijega, od 1 cm na istoku Slavonije do 6 cm u Karlovcu.

Jutros je snježnog pokrivača bilo u dijelu Istre (Pazin 4 cm), Kvarnera, pa čak i kvarnerskih otoka. Zabijelio se i dio Dalmatinske zagore, najviše na imotskom području. Ipak, sunce je danju brzo topilo većinom tanak snježni pokrivač.

U većini krajeva unutrašnjosti subota je donijela dosta sunčanog vremena.   Nakon hladnog jutra s temperaturama od -3 do 0°C u nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature su se kretale od 7 do 9°C, a u Slavonskom Brodu je izmjereno i 10°C.   I u Gorskom kotaru i Licu su, nakon jutarnjih temperatura od -5 do -3°C, najviše dnevne temperature su bile pozitivne, od 2 do 5°C. Samo se u najvišem gorju (Zavižan) cijeli dan temperatura nije penjala iznad -3°C.

Nakon prohladnog jutra, koje je sjevernom Jadranu donijelo minimalne temperature zraka oko 0°C čak i uz obalu, danju je temperatura zraka posvuda umjereno porasla pa su najviše dnevne temperature većinom bile od 5°C (zaleđe Kvarnera i šira okolica Imotskog) do 12°C, koliko je izmjereno u Rabu, Pločama, Dubrovniku, Šibeniku, Malom Lošinju i na Palagruži.

Ipak,  duž  obale  je tijekom dana bilo nestabilnije nego u unutrašnjosti.  U jutarnjim satima je snijeg kratkotrajno padao na području Vrbovca.  Sredinom prijepodneva se  uz jugoistočnu obalu Istre  razvio olujni oblak te se na tom području zadržavao gotovo dva sata.  Uz grmljavinu zabilježena je i tuča te snijeg na višim brdima uz istočnu obalu Istre. Oblak se kasnije preko Kvarnera u jugozapadnoj struji premjestio nad Gorski kotar gdje je sredinom dana također padao snijeg.

U ranim popodnevnim satima lokalno je došlo do razvoja konvektivne naoblake uz prolazne pljuskove, primjerice na zadarskom području. Navečer je s mora nastupilo novo jače naoblačenje, ponegdje s kišom, a na otvorenom moru je bilo i grmljavine.

Jaki, olujni, pa i orkanski vjetrovi koji su puhali tijekom petka i noći na subotu, danju su zamjetno oslabili. Navečer je u većini predjela zapuhalo slabo jugo.

Zimsko jutro u Rijeci, 31.1.2015. Foto: Mario Đurkić

Čarobno ličko jutro, 31.1.2015. Foto: Boris Kačan Photography
www.kacan.com

Mirno jutro na Pagu, 31.1. 2015. Foto: Danijel Palčić

Bliski susret s dugom u zadarskom zaleđu, 31.1.2015. Foto: Marin Pitton photography

Jutrošnji prizor s obala rijeke Gacke, 31.1.2015. Foto: Goran Sekula

Zimska idila na Velebitu, 31.1.2015. Foto: Lucijan Španić

snježni prizori jutros iz Slavonije, 31.1.2015. Foto: Luka Balkovic Photography

“Mrcina” danas kraj Zadra, plaža Kolovare, 31.1.2015. Foto: Bojan Bogdanić

Predivna duga danas nad Bibinjama, 31.1.2015. Foto: Luka Papić Photography

Ivanščica – foto: Zoran Stanko

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned