Tuesday, Jul. 7, 2020

Subota donijela slabljenje ciklone: Niže temperature, manje kiše i manje vjetra (FOTO)

Autor:

|

08.11.2014

|

Kategorije:

Subota donijela slabljenje ciklone: Niže temperature, manje kiše i manje vjetra (FOTO)

Subotu je u cijeloj zemlji obilježilo slabljenje utjecaja sredozemne ciklone, tako da je posvuda bilo znatno manje oborina u odnosu na prethodne dane, na Jadranu znatno manje vjetrovito, a i temperature zraka bile su nešto niže u odnosu na prethodne dane, mada su i dalje bile više u odnosu na prosjek za ovaj dio godine.

Minimalne temperature zraka bile su najniže u višem gorju, na Svetom Juri na Biokovu i Zavižanu na Velebitu izmjereno je 5°C. Drugdje su bile do 8°C u Gorskom kotaru do 17°C ponegdje na Jadranu.

Za razliku od petka, kada je to bila Slavonija, u subotu je najtopliji dio zemlje bila Dalmacija, osobito južna. Topla 23°C bila je najviša dnevna temperatura zraka službeno izmjerena na DHMZ postaji Dubrovnik Gorica, a tek stupanj manje izmjereno je u dubrovačkoj zračnoj luci. Drugdje su na Jadranu najviše dnevne temperature bile od 19 do 21°C, a u unutrašnjosti zemlje većinom od 13 do 18°C.

Unutar 24 sata, do 19 sati navečer, najviše kiše je bilo na dijelu sjevernog Jadrana. Primjerice, u Pazinu je pala 21 litra, a na pulskom aerodromu 17 litara. Nešto kiše je bilo i u zapadnim dijelovima unutrašnjosti, a u velikom dijelu zemlje nisu zabilježene oborine tijekom dana, usprkos pretežno oblačno vremenu.

Nakon višednevnog juga, u subotu konačno bonaca na većem dijelu Jadana, pa tako i u Kaštelanskom zaljevu. Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

bonaca kastela1 081114

bonaca kastela3 081114

bonaca kastela5 081114

 

Idilična jesen u Zagrebu. Foto: Boris Kovačev / CROPIXjesen grad 081114

Minimalne temperature zraka, 8.11.2014. (DHMZ)
slika

Maksimalne temperature zraka, 8.11.2014. (DHMZ)
slika

Oborine do 19 sati (DHMZ)
slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić