Monday, Sep. 23, 2019

Subota donijela slabljenje ciklone: Niže temperature, manje kiše i manje vjetra (FOTO)

Autor:

|

08.11.2014

|

Kategorije:

Subota donijela slabljenje ciklone: Niže temperature, manje kiše i manje vjetra (FOTO)

Subotu je u cijeloj zemlji obilježilo slabljenje utjecaja sredozemne ciklone, tako da je posvuda bilo znatno manje oborina u odnosu na prethodne dane, na Jadranu znatno manje vjetrovito, a i temperature zraka bile su nešto niže u odnosu na prethodne dane, mada su i dalje bile više u odnosu na prosjek za ovaj dio godine.

Minimalne temperature zraka bile su najniže u višem gorju, na Svetom Juri na Biokovu i Zavižanu na Velebitu izmjereno je 5°C. Drugdje su bile do 8°C u Gorskom kotaru do 17°C ponegdje na Jadranu.

Za razliku od petka, kada je to bila Slavonija, u subotu je najtopliji dio zemlje bila Dalmacija, osobito južna. Topla 23°C bila je najviša dnevna temperatura zraka službeno izmjerena na DHMZ postaji Dubrovnik Gorica, a tek stupanj manje izmjereno je u dubrovačkoj zračnoj luci. Drugdje su na Jadranu najviše dnevne temperature bile od 19 do 21°C, a u unutrašnjosti zemlje većinom od 13 do 18°C.

Unutar 24 sata, do 19 sati navečer, najviše kiše je bilo na dijelu sjevernog Jadrana. Primjerice, u Pazinu je pala 21 litra, a na pulskom aerodromu 17 litara. Nešto kiše je bilo i u zapadnim dijelovima unutrašnjosti, a u velikom dijelu zemlje nisu zabilježene oborine tijekom dana, usprkos pretežno oblačno vremenu.

Nakon višednevnog juga, u subotu konačno bonaca na većem dijelu Jadana, pa tako i u Kaštelanskom zaljevu. Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

bonaca kastela1 081114

bonaca kastela3 081114

bonaca kastela5 081114

 

Idilična jesen u Zagrebu. Foto: Boris Kovačev / CROPIXjesen grad 081114

Minimalne temperature zraka, 8.11.2014. (DHMZ)
slika

Maksimalne temperature zraka, 8.11.2014. (DHMZ)
slika

Oborine do 19 sati (DHMZ)
slika

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Rade Popadić