Wednesday, Jul. 8, 2020

Subota između dvije fronte

Autor:

|

28.10.2017

|

Kategorije:

Subota između dvije fronte

Frontalni poremećaj sa sjevera koji je u petak poslijepodne zahvatio sjeverne i zapadne krajeve brzo se  premjestio preko naših krajeva.  Malo kiše je palo u gotovo svim krajevima unutrašnjosti, a najveća količina od 5 mm je izmjerena jutros u Crnom Lugu i na Plitvičkim jezerima.  Na Jadranu je kiša uglavnom izostala. Tek ponegdje na sjeveru Jadrana je palo mjestimice manje od 1 litre kiše.

Fronta se puno više osjetila po vjetru, jer je s njenim prolaskom zapuhao u unutrašnjosti jak sjeverni vjetar. Na Jadranu je u petak navečer i u noći na subotu prolazno zapuhala jaka bura s olujnim, a u Makarskoj je bilo i orkanskih udara do 122 km/h. Zbog bure je bila zatvorena za promet i autocesta kod Maslenice.

Subotnje je jutro u unutrašnjosti donijelo niske temperature zraka. Najhladnije je bilo u gorju (Zavižan -0.8°C) i Lici (Gospić -0.2°C). U zapadnim i sjevernijim krajevima unutrašnjosti minimalne temperature su se kretale od 1 do 3°C, a u oblačnijoj Slavoniji i do 7°C. Na Jadranu su izmjerene vrijednosti od 8 do 14°C.

Jutros je u gorju, zapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti, te u unutrašnjosti Istre  bilo i mraza. Temperature zraka pri tlu (na 5 cm visine) su se spuštale i do -5°C koliko je izmjereno na DHMZ postaji Gospić. U Zagrebu (Maksimir) je izmjereno -3°C. U Ogulinu, Pazinu, Pargu, Varaždinu i na Zavižanu -2°C, a u Krapini, Križevcima i Sisku -1°C.

Subota je protekla uz djelomice sunčano vrijeme, a vjetar je oslabio. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti su se kretale od 13 do 16°C, a na Jadranu od 17 do 19°C.

Nova fronta sa sjevera stiže u nedjelju. Ispred nje će zapuhati umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugu, a potom će vjetar okrenuti na sjeverne smjerove i buru na Jadranu.  Veće količine kiše se  tom frontom ne očekuju.

Naslovna slika: zalazak u Brelima, 27.10.2017 Foto: Dragan Bekavac-Ivandić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned