Saturday, Jul. 4, 2020

Sunčana nedjelja nakon hladnog jutra s mrazem u unutrašnjosti

Autor:

|

19.04.2015

|

Kategorije:

Sunčana nedjelja nakon hladnog  jutra  s mrazem u unutrašnjosti

Nakon  zimske subote, nedjelja je donijela stabilizaciju vremena.  Razvedravanje je na zapadu nastupilo u noći na nedjelju te se tijekom dana  brzo proširilo prema istoku i jugu zemlje. Nedjeljno jutro je u unutrašnjosti osvanulo hladno, a bilo je i mraza.

Na Zavižanu se temperatura spustila do -7.3°C.  Za usporedbu srednja minimalna temperatura za mjesec siječanj (razdoblje 1961.-1990 iznosi -6.9°C).  U travnju je srednja vrijednost minimalne temperature na Zavižanu  -1.1°C.  Na Puntijarci se temperatura spustila do -2.3°C, a u Pargu na -2.2°C. U nizinama je najhladnije s -1.3°C bilo u Križevcima, a mraza je bilo i u mnogim drugim mjestima unutrašnjosti, uključujući i unutrašnjost Istre (Pazin -1.0°C).  Navedene su minimalne temperature izmjerene u meteorološkim kućicama na dva metra visine. Prema podacima iz agrometeorološkog biltena DHMZ-  temperature pri tlu, na visini od 5 cm su se jutros spuštale i do -6°C koliko je izmjereno u Varaždinu.  U Slavonskom Brodu, Križevcima,  Zagrebu (Maksimir) je na 5 cm od tla izmjereno -5°C, a u Osijeku, Pazinu i Gospiću -4°C.

Minimalne jutarnje temperature su duž većeg dijela Jadrana bile jednoznamenkaste. Izmjereno je od 6 do 9°C, a najtopliji je bio Dubrovnik gdje se temperatura nije spuštala ispod 11°C.

Danju su u nizinama unutrašnjosti izmjerene najviše dnevne temperature od 13 do 15°C, a duž Jadrana od 15 do 18°C. Najtoplije je s 18.6°C bilo u Šibeniku i Dubrovniku. Hladnije se zadržalo u višem gorju (Puntijarka 7°C, Parg 9.5°C). Na Zavižanu je temperatura nakon vrlo hladnog jutra ipak danju dosegnula pozitivan predznak (+0.2°C).  Nakon što je tijekom subote palo novih 8 cm snijega, danju se visina snježnog pokrivača s jutarnjih 30 cm spustila na 25 cm koliko je izmjereno u 20 sati.

Naslovna fotografija:  Sunčani Stobreč… Foto: Ivan Rajčić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned