Thursday, Jul. 9, 2020

Sunčanija strana veljače

Autor:

|

19.02.2015

|

Kategorije:

Sunčanija strana veljače

Veljača je u svojoj središnjoj dekadi pokazala svoju blažu stranu. Nakon meteorološki vrlo burne prve dekade, u posljednjih desetak dana na vrijeme je utjecala  prostrana europska anticiklona. I na kopnu, a osobito na moru bilo je obilje sunčanog vremena.  Tlak zraka je u krajem srijede u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti  dosezao i do vrlo visokih 1042 hPa. Podsjetimo da je prije dvadesetak dana, krajem siječnja za vrijeme utjecaja ciklone Mirjana tlak zraka bio ekstremno nizak. Spuštao se i do 972 hPa. I na Jadranu je krajem srijede tlak zraka prelazio visokih 1030 hPa.  Da anticiklona polako slabi govore i podaci da je u četvrtak navečer tlak zraka u unutrašnjosti manji za desetak hPa, ali je i dalje riječ o visokih 1030 hPa u većem dijelu zemlje.

Da je veljača ipak zimski mjesec govore i današnje minimalne jutarnje temperature, koje su bile među najnižima  u ovom mjesecu, a i među najnižima izmjerenim ove zime. Osjetno niže temperature su bile mjerene na prijelazu godina s polarnim udarom kojeg je donijela ciklona Ines.  U četvrtak ujutro su se temperature u dijelu Gorskog kotara i Like spustile ispod -10°C. Po podacima sa mreže pljusak.com najniža temperatura je izmjerena u Jelvici, -13.5°C. Po podacima DHMZ-a najhladniji je bio Gospić sa -12.8°C. U nizinama unutrašnjosti je izmjereno od -7 do -3°C.

Vrlo hladno jutro je osvanulo i u unutrašnjosti Istre, zaleđu rijeke, te u unutrašnjosti Dalmacije. U Pazinu se temperatura spustila do -8.2°C, što je i treća najniža temperatura izmjerena ove zime. Hladnije je bilo samo zadnjeg dana 2014. (-9.4°C)  i prvog dana 2015. godine (-9.6°C).  U mjestu Čavle, kod Rijeke se također jutros temperatura spustila do -8°C. Slične temperature su izmjerene jutros i u unutrašnjosti Dalmacije: Bisko -8°C, Sinj -7°C, Drniš -5°C. Mraza je bilo mjestimice i uz obalu i na otocima.

Danju je uz obilje sunca u unutrašnjosti izmjereno od 7 do 9°C, a na Jadranu su najviše dnevne temperature bile dvoznamenkaste i kretale su se od 11 do 14°C.  Danju je zatoplilo i u Lici i Gorskom kotaru te višem gorju. Tako je najviša dnevna temperatura u Gospiću od  6.8°C bila gotovo za 20°C viša od jutarnje minimalne. Na Zavižanu je najviša dnevna nakon jutarnjih -8.1°C porasla do 4.4°C. Današnji je maksimum temperature za 8°C veći od onog od srijedu.

Snježni  pokrivač se  u nizinama uglavnom otopio. Jutros je još na nekoliko nizinskih postaja izmjeren pokoji centimetar snijega. U Gorskom kotaru i Lici jutros je izmjereno od 10 do 36 cm snijega, a više ga ime u višem gorju:  Sljeme 66 cm, Begovo Razdolje 103 cm (jutarnji podatak)  i Zavižan 122 cm. Izvjesno je da će se do kraja veljače te brojke u gorju opet povećati. Anticiklona će  već  ovog vikenda ustupiti mjesto novoj cikloni.

Suton na splitskim Bačvicama, 19.2.2015. Foto: Rade Popadić

Današnji zagrebački zalazak nad Jarunskim jezerom, 19.2.2015. Foto: Sandra Kruhek

Visibabe u Virovitici – foto: Kristijan Paljar

slika

slika

slika

Zalazak u Maloj Subotici. Foto: Robert Šoltić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned