Wednesday, Jun. 3, 2020

Sunčaniji kraj rujna i početak listopada

Autor:

|

28.09.2017

|

Kategorije:

Sunčaniji  kraj rujna i početak listopada

Ovogodišnji rujan obilježila  je serija ciklona i fronti koje su mnogim mjestima donijele  i rekordne količine kiše.  Kad za nekoliko dana DHMZ objavi službene podatke o količini oborine u rujnu, popis mjesta s rekordnom količinom kiše za rujan bit će dvoznamenkast. Uz toliko kiše sunčanih sati i dana je bilo malo.

Tek na svom kraju rujan nam donosi više stabilnijeg i sunčanijeg vremena. Nakon što je visinska ciklona koja je proteklih dana podržavala promjenjivo i nestabilno vrijeme oslabila, sa sjevera je ojačao utjecaj prostrane anticiklone. Više oblaka danas je bilo samo na dubrovačkom području. U zadnja 24 sata u Dubrovniku je palo i 2 mm kiše.

Raspon minimalnih noćnih i jutarnjih temperatura je bio jako velik. Izmjereno je od samo 3°C na Zavižanu do čak 19.5°C u Dubrovniku.  U zapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti, gdje je bilo više vedrine, minimalne temperature su bile jednoznamenkaste (6 do 9°C), dok su na malo oblačnijem istoku Slavonije dosezale 11 ili 12°C.  Na moru je njihov raspon bio od 12°C na sjeveru do 18°C  ili 19°C na jugu. Najviše dnevne  su u nizinama unutrašnjosti bile ujednačene (19 do 21°C). Na Jadranu je  uz pretežno sunčano vrijeme i buru izmjereno od 22 do 25°C.  U Dubrovniku i Palagruži temperatura je dosegnula 26.0°C, a u Hvaru 26.3°C.

Temperature mora se uglavnom kreću od 20 do 22°C, tek se ponegdje na sjeveru Jadrana (Crikvenica) mjeri 19°C.

Stabilno i u većini krajeva (samo na jugu Jadrana još u početku s više oblaka i pokoji rijetki pljusak)  očekuje nas i u zadnja dva dana rujna i u prva dva dana listopada. Međutim već početkom tjedna će okretanje vjetra na južne smjerove najaviti vjerojatnu promjenu vremena od utorka.

Naslovna slika: Zalazak u Crikvenici 27.9.2017. – foto: Dario Grubišić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned