Thursday, Jul. 2, 2020

Sunce na “oproštaju” od rujna, evo kakvo nas vrijeme čeka u prvom tjednu listopada

Autor:

|

29.09.2014

|

Kategorije:

Sunce na “oproštaju” od rujna, evo kakvo nas vrijeme čeka u prvom tjednu listopada

Naslovna forografija: Marko Katić

Iako kraj rujna obilježava stabilno vrijeme, poznato je da ovaj mjesec u mnogim krajevima zemlje završiti kao ekstremno kišovit. Za dva dana počinje listopad, središnji mjesec klimatološke jeseni. Iako je listopad poznat po svojim ciklonama i nestabilnom vremenu, izvjesno je da će barem njegov prvi tjedan proći u znaku stabilnog, anticiklonalonog vremena.

Ipak, sunčanije će, ako izuzmemo mjestimične jutarnje magle, biti u prvom dijelu tjedna, a u njegovom drugom dijelu osobito je na Jadranu moguća promjenjiva naoblaka s kojom će samo ponegdje pasti malo kiše. Bit će toplo, a tek će u dane vikenda u unutrašnjosti zemlje doći do manjeg pada temperature zraka.

JADRAN

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Ujutro su ponegdje u zaobalju mogući sumaglica i magla, a popodne i umjeren razvoj naoblake. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju tiho ili slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

U utorak pretežno vedro. Ujutro će ponegdje u zaobalju biti magle, ali i na moru, većinom sjevernog Jadrana. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 27°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana, s nešto više oblaka na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana kada samo ponegdje postoji mogućnost za pokoju kišnu kap. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnje temperature bit će u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 23 do 27°C.

Četvrtak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Iako će se u većini predjela zadržati suho, lokalno će pasti malo kiše, osobito u drugom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, navečer podno Velebita pojačana do jaka. U Dalmaciji noću tiho ili burin, danju slab jugozapadnjak, navečer slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 27°C.

Djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku bit će tijekom petka, u većini krajeva zadržat će se suho. Noći će puhati slaba do umjerena bura, jača samo podno Velebita. Danju na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, u Dalmaciji slab jugozapadnjak. Jutro će biti malo svježije, u najtoplijem dijelu dana od 23 do 27°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom subote. Samo će ponegdje pasti pokoja kišna kap. Noću će puhati slaba bura i istočnjak, danju na sjevernom Jadranu slaba bura, u Dalmaciji jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

U nedjelju djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Iako će se u većini krajeva zadržati suho, lokalno može pasti vrlo malo kiše. Puhat će većinom slab levant, na sjevernom Jadranu slaba bura, prema otvorenom moru jugo. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak i utorak nas očekuje ugodno i stabilno vrijeme. Trebalo bi biti većinom sunčano i toplo. U jutarnjim satima moguća je sumaglica ili magla koja se mjestimice može i dulje zadržati. Sredinom dana i popodne dosta sunčanog vremena. Vjetar ostaje većinom slab. Jutra će i dalje biti prohladna uz minimalnu temperaturu zraka od 6 do 11°C, po kotlinama možda i malo nižu, a najviša dnevna lagano će rasti i očekujemo ju između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.

Lijepo vrijeme trebalo bi se nastaviti i u utorak. Još će malo zatopliti. To bi mogao biti predznak promjene koja se vidi sredinom tjedna, ali još nije sigurno koliko bi bila jaka. Iskoristite ove lijepe dane za sve poslove na otvorenom. Najviša dnevna temperatura bi u utorak popodne mogla porasti do 24 ili čak 25 Celzijevih stupnjeva. Dodajmo da je ovo temperatura u hladu, a na suncu je još i toplije, možda i do 28°C.

U srijedu još uvijek većinom suho i toplo, ali uz sve više oblaka. Možda tijekom dana padne i malo kiše, osobito prema večeri i u noći na četvrtak. Radilo bi se o jednoj oslabljenoj fronti koja bi nam mogla dati prolaznu i kratkotrajnu promjenu vremena. Temperatura zraka i dalje vrlo ugodna za prvi dan mjeseca listopada. Jutarnje vrijednosti od 8 do 13°C, a najviše dnevne od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

Tamo negdje oko četvrtka moguća je manja promjena sa slabom kišom. No, ostat će ugodno. Čini se da bi količina kiše bila mala i samo lokalno pa možda neka mjesta u unutrašnjosti prođu i suha. Ako kiše i bude čini se da će je biti vrlo malo. Temperatura zraka u jutarnjim satima malo će porasti, a najviša dnevna možda će pasti za koji stupanj, ali i dalje bi bila blizu 20 Celzijevih stupnjeva. Slično vrijeme moglo bi se zadržati i tijekom petka.

Opet više suhog vremena bi moglo biti oko subote i nedjelje, ali uz lagani pad temperature zraka. Osobito bi hladnije trebalo biti od nedjelje pa u sljedećem tjednu, ali to još nije posve siguran razvoj događaja. Jutarnja temperatura mogla bi pasti ispod 5°C, a i najviša dnevna bit će niža, od 15 do 19 Celzijevih stupnjeva.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić