Wednesday, Apr. 14, 2021

SUPERMJESEC: Spašavaj se tko može! (od gluposti)

Autor:

|

09.08.2014

|

Kategorije:

SUPERMJESEC: Spašavaj se tko može! (od gluposti)

Već ste vjerojatno čuli da ove nedjelje možemo uživati u nebeskom spektaklu – najbližem i najvećem punom Mjesecu u 2014. Ta pojava, nezgodno prozvana “supermjesecom”, ove je godine dobila još više medijskog prostora nego inače budući da imamo čak tri takva uštapa za redom. Evo što će se zapravo dogoditi sutra navečer.

Pola sata prije zalaska Sunca u nedjelju, 10. kolovoza, na jugoistoku će izaći pun Mjesec. Neće se nimalo razlikovati od ostalih punih Mjeseca; samo će vrlo iskusni mjesecogledači moći zamijetiti da je ipak malo veći od uobičajenog. Ljudsko oko notorno loše procjenjuje veličinu nebeskih objekata, a razlika od približno dvije lučne minute zbilja je vrlo mala. Slika dolje prikazuje koliko je Mjesec u perigeju veći ne od prosječnog, nego od onog u apogeju – dakle kolika je razlika između najvećeg i najmanjeg mogućeg punog Mjeseca. Očito, nije baš velika.

Razlika punog Mjeseca u perigeju iz srpnja i u apogeju iz siječnja. Foto: Marko Posavec

O tome smo, međutim, već pisali prošlog mjeseca. U tome je članku objašnjeno što je zapravo taj supermjesec i zašto nije tako neobičan; sve navedeno za srpanjski supermjesec vrijedi i za ovaj kolovoški, najbliži ove godine. Točnije, bit će nam oko 1.300 kilometara bliže od srpanjskoga, odnosno manje od 0,5% bliže i oko 7% bliže od prosječne udaljenosti. Ta prosječna udaljenost je, međutim, samo to: prosječna. Udaljenost Mjeseca od Zemlje stalno se mijenja, iz minute u minutu, budući da njegova putanja nije kružna već eliptična.

Naletite li negdje na upozorenje kako je ovih dana veća mogućnost potresa, vulkanskih erupcija, oluja ili upišite po želji, pogotovo na dubioznim stranicama, zanemarite to i prestanite čitati takve gluposti. Često se, primjerice, navodi kako je supermjesec iz ožujka 2011. bio krivac za katastrofalni potres u Japanu. Evo primjera:

“S obzirom na Mjesečev gravitacijski utjecaj na Zemlju, koji se najbolje može primijetiti po plimama i osekama, vulkanskim erupcijama, potresima. Iako sam perigej stvara plime koje su u načelu jače od uobičajenih za 2,5 centimetara, očigledno je da imaju određene učinke i na Zemljinu magmu jer se potres u Japanu dogodio 11.03.2011. dok je super lunarni perigej bio 19.03.2011.”

– netko tko nije provjerio svoje činjenice

Prije svega, nema baš nikakvih znanstvenih dokaza da je Mjesec povezan s vulkanima i potresima. Neka majušna i dvojbena korelacija postoji sa slabijim potresima, ali nikako s velikim tektonskim poremećajima (više o tome). Međutim, po datumima navedenima u citatu može se jednostavno doći do zaključka da je ta tvrdnja potpuna besmislica. Točno je da se potres u Japanu dogodio 11. ožujka. Točno je i da je Mjesec 19. ožujka bio u perigeju. Ali 11. ožujka, u vrijeme potresa, Mjesec je bio 396.495 kilometara daleko, dakle još dalje od prosječne udaljenosti od Zemlje (koja, usput, iznosi 384.400 km). Nemojte olako nasjedati na tlapnje dubioznih izvora!

Richard Nolle, astrolog (dobro ste pročitali) koji je zaslužan za taj nesretni naziv “supermjesec”, na svojoj web stranici predviđa povećanu aktivnost oluja i potresa u svijetu između 6. i 14. kolovoza. To je čitavih osam dana. Zbilja je neobično očekivati jake oluje u ovo doba godine, dok se sezona uragana i tajfuna bliži svom vrhuncu, zar ne? A što se tiče potresa, tijekom 2013. godine zabilježeno je 1547 potresa jačih od magnitude 5. To su u prosjeku četiri dnevno. U osam dana može ih se, čisto statistički, očekivati 32. Hoće li njihov broj biti povećan tijekom “supermjeseca”? Hoće li Richard Nolle potkrijepiti svoje predviđanje rezultatima? Malo vjerojatno. Richard savjetuje i da pripazite na ljubavne veze ovih dana. Mi savjetujemo da na vaše bolje polovice pazite svakog dana u godini, a romantična šetnja na mjesečini teško da može škoditi.

Gluposti na stranu, sljedećih ćemo noći uživati u sjajnoj mjesečini i blistavom uštapu koji će polako kliziti ljetnim zvjezdanim nebom, i to je sve. Da, bit će nešto bliži i nešto veći, ali to je samo stvar dobro uhodane orbitalne mehanike, a ne mistike i paranoidnih lupetanja. Uživajte u njemu, pogotovo dok izlazi oko 19:40, a ne zaboravite i na Perzeide – iako je predviđeni vrhunac njhove aktivnosti tek u noći s utorka na srijedu, može ih se vidjeti već i ovih dana, samo nešto manje. Vedro nebo i šaljite nam svoje fotografije!

Podsjetite se

Komentari

Share This Article

Related News

Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?
SAD: Totalna pomrčina sunca
U noći s 13. na 14 studenoga najveći Supermjesec u 70 godina

O Autoru

Marko Posavec