Friday, Jul. 10, 2020

Sutra u unutrašnjosti moguć snijeg, zatim do kraja godine suho i hladno!

Autor:

|

27.12.2016

|

Kategorije:

Sutra u unutrašnjosti moguć snijeg, zatim do kraja godine suho i hladno!

Od početka prosinca oborina u većem dijelu Hrvatske gotovo da nije bilo. Izostanak ciklona i fronti zbog dominacije prostrane anticiklone tako će nam osigurati drugi ektremno sušan prosinac u nizu, a to je rijedak meteorološki događaj.

Više od tjedan dana prati nas i natprosječna toplina, osim u nizinama unutrašnjosti gdje je vladala magla i hladnoća. Iako su apsolutni mjesečni temperaturni rekordi izostali, temperature zraka znatno su više u odnosu na prosjek za ovaj dio godine. Primjerice, prema podacima DHMZ-a, Knin je u ponedjeljak bio najtopliji u zemlji s najvišom dnevnom temperaturom od 18 Celzijevih stupnjeva. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, slične ili malo više vrijednosti izmjerene su na nekoliko postaja šireg splitskog područja.

Kao što stoji u naslovu, sutra će u unutrašnjosti biti nešto oborina, a zatim do kraja tjedna nema pogoršanja. Dotok hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta donijet će jače zahlađenje i prolaznu buru i tramontanu. Tako će u drugom dijelu tjedna mraz noću i ujutro biti moguć ponegdje i uz obalu.

Ipak, mnogi se pitaju kada će stići prva prava zimska ciklona i oborine. Aktualni prognostički modeli “sramežljivo” počinju predviđati mogućnost nove promjene vremena 3. i 4. siječnja, a s njome i dugo očekivanih oborina. No za potvrdu takvog scenarija morat ćemo pričekati još nekoliko dana.

JADRAN:

utorak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho. Prolazno može biti povećane naoblake, kada samo ponegdje u Dalmaciji može biti zanemarivih oborina. Prema kraju dana posvuda razvedravanje. Zapuhat će umjerena do pojačana bura, podno Velebita, a potom i Biokova jaka s olujnim udarima. Navečer će bura okretati na umjerenu do jaku tramontanu koja će na otvorenom moru južne i dijela srednje Dalmacije imati olujne udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 8 ponegdje u Zagori do 16°C na jugu Dalmacije.

Srijeda donosi pretežno sunčano vrijeme, tek ponegdje uz malu do umjerenu naoblaku. Na otvorenom moru Dalmacije, na Kamešnici i Dinari povremeno može biti vrlo slabih oborina. Puhat će umjerena do jaka tramontana, u Dalmaciji s olujnim udarima. Navečer će tramontana osobito na sjevernom Jadranu okrenuti na umjerenu do jaku buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 4 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u Zagori do 14°C ponegdje uz obalu i na otocima.

četvrtak pretežno vedro. Puhat će umjerena do pojačana bura i tramontana, a iako će i dalje ponegdje biti olujnih udara, vjetar će biti slabiji u odnosu na srijedu. Hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 5°C. Najviše dnevne temperature od 0 ponegdje u Zagori do 9°C ponegdje na zapadnoj obali Istre.

Petak će biti pretežno sunčan. Puhat će slaba do umjerena bura, još ujutro ponegdje uz jake udare. Bit će hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -2 do 3°C. Najviše dnevne temperature od 0 ponegdje u Zagori do 9°C ponegdje na zapadnoj obali Istre.

subotu, na Staru godinu, pretežno vedro. U noći i ujutro slaba bura, danju će prestati i okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje temperature slične onima u petak, a najviše dnevne bit će uglavnom 3 do 4 stupnja više.

novogodišnjoj noći bit će vedro. Samo se u nekim dijelovima zaobalja može javiti magla. Dobra je vijest da vjetra gotovo neće biti ili će puhati tek slaba bura. Hladno će biti u Zagori s temperaturama od 0 do -5°C, uz obalu i na otocima bit će prohladno, većinom od 2 do 7°C.

nedjelju nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Nakon duže vremena, krajem dana očekuje se slabo jugo. Jutro neznatno toplije u odnosu na subotu, najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak djelomično sunčano i ugodno. Samo u Gorskom kotaru i Lici još uz više oblaka može biti slabih oborina, uglavnom u prvom dijelu dana. Vjetar većinom slab, u Slavoniji ponegdje do umjeren sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 5 i 9 Celzijevih stupnjeva.

Srijeda nam donosi oblačnije i malo hladnije vrijeme. U istočnoj Slavoniji će biti većinom suho s kraćim sunčanim razdobljima. U zapadnoj Slavoniji te osobito u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj očekuju se oborine, u gorju snijeg, a u nizinama oborine na granici kiše i snijega. U gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, a i u nizinama bi se ponegdje moglo zadržati malo snijega. Puhat će slab do umjeren sjeverac, u Slavoniji sjeverozapadnjak koji može imati i jake udare. Jutarnja temperatura od -3 do 1, a najviša dnevna između 0 u gorju do 6 Celzijevih stupnjeva na istoku. Pripazite na moguću poledicu.

U četvrtak pretežno ili djelomično sunčano, ali hladnije. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura se očekuje od -7 do -2 uz mogućnost za poledicu, a najviša dnevna će biti od -2 u gorju do 3 ili 4 Celzijeva stupnja u nizinama.

U petak i subotu nastavlja se suho, stabilno i hladno zimsko vrijeme. Ujutro je mjestimice moguća magla koja se u nekim nizinskim područjima može i dulje zadržati. Vjetar će oslabjeti i prestati. Noći će biti vrlo hladne uz minimalnu temperaturu većinom između -9 i -4°C, a i  danju će biti prohladno uz najvišu temperaturu između 0 i 5 Celzijevih stupnjeva.

Novogodišnja noć bi trebala biti suha i hladna, mjestimice s maglom.

Prvi dan 2017. vjerojatno nastavlja sa suhim i hladnim vremenom, u nizinama s dosta magle i niske naoblake.

Još se ne može sa sigurnošću reći kakvo nas vrijeme očekuje prvih dana 2017. godine. Aktualni prognostički materijali ukazuju na mogućnost stvaranja ciklone nad zapadnim Sredozemljem uz postupnu promjenu vremena nad našim područjem u utorak i srijedu. Ispuni li se takav scenarij, u utorak bi imali umjereno do jako jugo ili oštro i dugo očekivanu kišu, a u srijedu je moguć jači pad temperature zraka uz snijeg u planinama, a kišu i susnježicu uz obalu. Ipak, za sigurniju prognozu za prve dane siječnja morat ćemo pričekati još nekoliko dana.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov