Sunday, Jul. 5, 2020

Svibanjska zima

Autor:

|

05.05.2019

|

Kategorije:

Svibanjska zima

Danima najavljivana hladna fronta sa sjevera Europe tijekom nedjelje se spustila i do naših krajeva,  Prodor hladnog zraka je intenzivirao ciklonu nad Genovskim zaljevom, a ona se preko Jadrana premješta dalje na istok.

Već od jutra je na zapadu zemlje osjetno zahladilo, pa je kiša u višem gorju prešla u snijeg.  Već  prijepodne snijeg je padao na Sljemenu, Ivanščici, zabijelili su se i viši dijelovi Gorskog kotara (Platak), Velebit, a poslijepodne je snijeg padao i na vrhu Učke. Prema podacima DHMZ-a (mjerenje u 20 sati)  na Zavižanu je izmjereno 7 cm snijega,  od čega je tijekom dana palo novih 4 cm snijega. U Pargu je su izmjerena 3 cm snijega, a na Sljemenu 1 cm.

Količina oborine koja je pala u zadnja 24 sata je vrlo raznolika. Prema podacima o oborini (do 20 sati) najviše kiše je u zadnja 24 sata palo na pulskom aerodromu 45 mm. Slijede: Ogulin 37 mm, Split Resnik 36mm, Dubrovnik 33, Sisak 27, Osijek Čepin 23, Bilogora 22, Puntijarka 21, Mali Lošinj 20, Knin, parg i Varaždin 18, Dubrovnik i Karlovac 17, Daruvar 16…Bilo je i mjesta bez oborine u zadnja 24 sata (Ploče, Palagruža, Lastovo) ili s tek malo kiše (Šibenik 1, Rijeka Omišalj). Ipak,  oborina će  biti i tijekom noći i još u ponedjeljak, tako da će konačni učinak ciklone biti veći.

Zabilježene su i velike razlike u današnjim temperaturama zraka. Zahlađenje je u najvišem gorju temperature već u jutarnjim satima spustilo do oko 0°C. U rano poslijepodne su u nizinama unutrašnjosti izmjerene temperature od 6 do 8°C, još ponegdje u Slavoniji i do 9 ili 10°C. Na sjevernom Jadranu je izmjereno od 11 do 13°C, a u većem dijelu Dalmacije se uz promjenjivo oblačno vrijeme  još zadržalo toplo s temperaturama od 17 do 20°C, na jugu Jadrana i do 21°C.

U zapadnim je krajevima već ujutro zapuhao pojačan sjeverac, a na sjeveru Jadrana jaka i olujna bura. Bura stvara probleme u prometu. Prema izvještaju HAK-a (20.50 sati) bog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Samo za osobna vozila su otvorene dionice autocesta A1 (Sveti Rok-Posedarje), A6 (Kikovica- Delnice), Jadranska magistrala (Novi Vinodolski – Karlobag) i Paški most.

Snijeg na Sljemenu – 5.5.2019. – foto Marko Cindrić

 

Platak, 5.5.2019. – foto: Filip Radan

Ivanšćica- 5.5.2019. – Foto: U zagrljaju Planina – by Zoran Stanko

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned