Saturday, Jul. 4, 2020

Svjež i vjetrovit vikend, mogući su i pljuskovi

Autor:

|

30.05.2014

|

Kategorije:

Svjež i vjetrovit vikend, mogući su i pljuskovi

Ako ste ovog svibnja dobili dojam da je vrijeme malo svježije nego je uobičajeno, ovoga puta vaš subjektivni dojam bit će točan! Iako je do kraja svibnja ostalo nešto manje od dva dana, već sada potpuno je izvjesno da će srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnjeg svibnja u Dalmaciji biti niža od klimatološkog prosjeka, a drugdje oko prosjeka. Zanimljivo je to iz najmanje dvije stvari. Prvo, svibanj će tako postati prvi mjesec koji nije topliji od normale u dosadašnjem tijeku godine, a druga zanimljivost tiče se popriličnog fijaska sezonskih prognoza koje su prije točno mjesec dana najavile veliku mogućnost toplijeg svibnja od prosjeka. Usprkos nešto hladnijem svibnju, klimatološko proljeće (čine ga mjeseci ožujak, travanj i svibanja) u cijeloj će Hrvatskoj biti toplije od prosjeka.

Prognoza za nadolazeći vikend za KOPNO:

U petak bi vrijeme moglo biti malo povoljnije uz više suhih perioda. Ne može se sasvim isključiti mogućnost za malo kiše ili neki kraći pljusak, ali bi trebalo biti stabilnije nego u četvrtak. Mogućnost za malo kiše najveća je ujutro na području Korduna, Gorskog kotara i Like. Temperatura zraka sredinom dana bit će oko 20 Celzijevih stupnjeva ili malo niža, a puhat će povremeno umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova.

Za vikend situacija nije sasvim pouzdana jer će u našoj blizini biti vlažan zrak, ali se teško može točno izračunati koga će pogoditi pljusak. Temperatura zraka bit će malo ispod prosjeka za kraj svibnja ili početak lipnja, a vjetar će biti povremeno umjeren sjevernih smjerova s tendencijom slabljenja početkom novog tjedna. U subotu bi prijepodne trebalo biti suho, a popodne su mogući nkakvi kraći pljuskovi ili malo kiše. Popodnevna temperatura zraka većinom između 17 i 20 Celzijevih stupnjeva, u gorskim predjelima niža.

U nedjelju bi također jutro i prijepodne mogli proći suho sa sunčanim razdobljima. Sredinom dana i poslijepodne velika je vjerojatnost pljuskova i grmljavine u većini mjesta tako da treba računati na njihovu pojavu. Vjetar će u nedjelju biti malo slabiji, ali i dalje povremeno umjeren sjevernih smjerova. Temperatura zraka bez veće promjene – ujutro od 8 do 13°C, a najviša dnevna između 17 i 20 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

JADRAN:

U petak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će se u većini predjela zadržati suho, uz prolazno povećanu naoblaku lokalno će biti slabih pljuskova i grmljavine, uglavnom u zaobalju i Istri. Puhat će slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, na moru Dalmacije tramontana. Kasno navečer posvuda jačanje bure kada i uz obalu može biti jaka, a podno Velebita olujna s udarima preko 120 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do vrlo toplih 26°C.

U subotu će biti više sunčana i suha vremena. Bit će pretežno sunčano, u većini predjela i suho. Uglavnom su Istri, uz lokalno jači razvoj naoblake, mogući slabi i prolazni pljuskovi. Puhat će slaba do umjerena bura koja će ujutro još podno Velebita biti olujna, danju će na moru i uz obalu Dalmacije okrenuti na sjeverozapadnjak, ponegdje i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do vrlo toplih 26°C.

Veći dio nedjelje posvuda će proći u znaku pretežno sunčanog vremena, ali će osobito sredinom da i poslijepodne lokalno biti slabih i prolaznih pljuskova praćenih grmljavinom. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, na moru Dalmacije popodne ponegdje i jak. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 22 do 25°C.

Fotografija: Petar Krešimir

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov