Saturday, Jul. 4, 2020

Svježe kolovosko jutro nakon fronte

Autor:

|

27.08.2018

|

Kategorije:

Svježe kolovosko jutro nakon fronte

Frontalni poremećaj i ciklona koji su za vikend donijeli izraženu promjenu vremena su odmaknuli dalje na istok i vrijeme se brzo stabiliziralo.  Oblačno se tijekom jutra i prijepodneva još zadržalo na jugu Jadrana i u većem dijelu Slavonije, a na njenom istoku je bilo i slabe kiše.

Nakon jesenskog ugođaja tijekom nedjelje i jutro je osvanulo svježe, osobito u gorskim krajevima. Po podacima DHMZ-a najniža temperatura je izmjerena na Zavižanu, samo 3.0°C. Zadnji puta je hladnije na Zavižanu bilo još na samom početku kalendarskog ljeta. Naime, 23. lipnja 2018. minimalna temperatura je bila 2°C.  U nedjelju je maksimalna temperatura na Zavižanu iznosila samo 6.5°C, a srednja dnevna temperatura je bila oko 5°C, kao da je kraj  listopada.

Zanimljivo je da je prije gotovo točno 23 godine, odnosno 29. kolovoza 1995. godine na Zavižanu izmjerena rekordno niska temperatura za kolovoz. Uz -2.0°C tog je dana izmjereno i 5 cm snježnog pokrivača.

Jednoznamenkaste minimalne temperature  su jutros izmjerene i na Puntijarci (7°C), Pargu (8°C),  u Delnicama, Pazinu i na Plitvicama (9°C). Od podataka s mreže pljusak.com izdvajamo  Vele Mune na Ćićariji s 6°C, Platak s 8°C,  te Saborsko, Oštarije i Bednju s minimalnom temperaturom od 9°C.

U nizinama unutrašnjosti minimalne temperature su se kretale od 11 do 14°C.  Na Jadranu je njihov raspon bio malo veći i kretao se od 14°C uz obalu sjevernog Jadrana do 18°C na jugu. Najtopliji je bio Hvar s minimalnim temperaturom od 19.6°C. Hvar je uz Metković  s maksimalnom temperaturom od 31°C bio i najtopliji u nedjelju. Vruć dan je s 30.0°C dosegnut i u Makarskoj.

Od podataka o količini kiše koja je pala tijekom nedjelje (za zadnja 24 sata do ponedjeljka u 8 sati ujutro) izdvajamo 54.8 litara kiše koja je pala u Dubrovniku. Ukupno je ciklona Dubrovniku donijela 74.1 litru kiše na kvadratni metar, što je više od mjesečnog prosjeka za kolovoz koji iznosi 64.5 litara kiše.  Do ovog vikenda kolovoz je u Dubrovniku donio tek 0.8 litara kiše.

Još neke količine kiše tijekom nedjelje: Osijek aerodrom 33.3 mm, Delnice 31, Dubrovnik aerodrom 30.2, Vinkovci 27, Plitvička jezera 25, Đakovo 24, Osijek Čepin i Parg Čabar  22.7, Zavižan 21.4, Split aerodom 20.5, Vukovar 20…

U Božavi na Dugom otoku je tijekom nedjelje palo još 17 litara kiše, pa je ciklona ukupno donijela 141 litru kiše na kvadratni metar. Ta količina gotovo odgovara ukupnoj količini kiše koja u obližnjem Zadru padne u tri ljetna mjeseca (138 mm).

I dok je na većini meteoroloških postaja palo uglavnom više od 10 mm kiše, bilo je i mjesta koje je kiša ovog vikenda gotovo zaobišla. Tako je ovog vikenda u Šibeniku, na službenoj meteorološkoj postaji DHMZ-a palo tek 1.8 litara kiše, iako je u okolici bilo i izraženijih pljuskova.

Posljednji dani kolovoza proteći će uz stabilne vremenske prilike i porast temperature zraka, ali bez izraženijih vrućina. Nova promjena je moguća slijedećeg vikenda, na samom početku klimatološke jeseni.

Naslovna slika: Minimalne temperature zraka 27.8.2018. (www.pljusak.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned