Saturday, Jul. 4, 2020

Svježe kolovoško jutro u unutrašnjosti

Autor:

|

01.08.2015

|

Kategorije:

Svježe  kolovoško jutro u unutrašnjosti

Prvo jutro kolovoza, posljednjeg mjeseca klimatološkog ljeta je u unutrašnjosti, osobito u gorskim krajevima  donijelo svježinu kao da smo na početku rujna. Prema podacima DHMZ-a najniža temperatura je u noći na prijelazu iz srpnja u kolovoz  je izmjerena na Zavižanu i iznosila je 5.0°C.  Međutim već u 5 sati ujutro temperatura je porasla do 9°C. U Gospiću se temperatura spustila do najnižih 7.3°C, u Pargu 8.7°C, Puntijarci i Varaždinu 9.2°C, a u Ogulinu 9.3°C. U ostalim krajevima unutrašnjosti su izmjerene minimalne temperature od 10 do 12°C. Najtoplije jutro je bilo u središtu Zagreba (Grič) s minimalcem od 14.4°C.

Od podataka sa mreže pljusak.com u većem dijelu Like i Gorskog kotara jutros su izmjerene jednoznamenkaste minimalne temperature. Izdvajamo najnižih 5.9°C u Krasnom, 6.1°C u Jelvici te 7.1°C u podnožju Bjelolasice (Zrnići).

Na Jadranu je prvo jutro kolovoza bilo osjetno toplije. Izmjerene su najniže temperature od 17 do 22°C. Najtoplije je bilo na jugu Jadrana. U Dubrovniku se temperatura nije spuštala ispod 26.3°C, a u Hvaru 24.6°C.

Kao zanimljivost istaknimo i vrlo velike razlike u temperaturi mora jutros. Bura je kod Šibenika prilično rashladila more pa je jutros u 8 sati izmjerena temperatura od samo 19°C. Drugdje je izmjereno od 23°C (Crikvenica, Malinska) do čak 28°C (Dubrovnik, Mljet).  Prije dva dana (30.7.2015) temperatura mora kod Šibenika je iznosila 27°C, a Dubrovnika čak 30°C.

Jutarnja svježina u unutrašnjosti nije dugo potrajala. Sredinom dana su se temperature i u gorskim krajevima približile ili i prešle  vrijednost od 20°C (u 13 sati Parg 18°C, Zavižan 19°C, Gospić 23°C).  Sve više oblaka u zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu je znak približavanja još jedne fronte koja će nas zahvatiti slijedeće noći i jutra.

Minimalne temperature zraka 1.8.2015. – www.pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned