Thursday, Jul. 9, 2020

Svježi i kišoviti sjeverozapad; Na Jadranu i dalje vruće

Autor:

|

27.07.2015

|

Kategorije:

Svježi i kišoviti sjeverozapad; Na Jadranu i dalje vruće

Posljednji srpanjski ponedjeljak je u našim krajevima donio raznolike meteorološke prilike.  Najviše oblaka i kiše bilo je u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, pa su se u tim krajevima najviše dnevne temperature zraka kretale od 19 do 22°C. Najviše oblaka i kiše bilo je u prvom dijelu dana. U Varaždinu su danas pale 22 litre kiše, uglavnom sve od 8 do 14 sati. Ostale današnje  količine kiše po podacima DHMZ-a su: Puntijarka 18.1, Bilogora 16, Križevci 15.3, Parg 14, Zagreb (Grič i Maksimir) 11… I po podacima sa mreže pljusak.com najviše kiše je palo na sjeverozapadu Hrvatske (Trnovec Bartlovečki 21, Črešnjevo 22 mm) te na širem zagrebačkom području (do 17 mm).

Današnji dan je već peti dan zaredom s kišom u Zagrebu. Ukupno je u zadnjih pet dana palo 84.7 mm (Zagreb Maksimir), a to je više od srpanjskog prosjeka koji iznosi 81.2 mm.  A u razdoblju od 1. do 22. srpnja samo su dva dana donijela oborinu i to 12.1 mm kiše. Tako da će unatoč vrlo vjerojatnoj ekstremnoj toplini ovogodišnji srpanj u Zagrebu biti i iznadprosječno kišovit.

U jutarnjim se izraženiji oborinski sustav premještao i preko sjevera Istre. U Roču su pale 24 litre kiše, a u Buzetu 20 litara. U poslijepodnevnim je satima kratkotrajno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo i dio otoka Brača te susjedno obalno područje. U Zadvarju je pljusak donio 21 litru kiše.

U Slavoniji je bilo toplije nego u ostatku unutrašnjosti. Najviše dnevne temperature su se kretale od 27 do 30°C.

Ipak,  na većem se dijelu Jadrana uz dosta sunčanog vremena  i dalje nastavlja vruće ljeto, ali ne  više uz temperature iznad 35°C. Dana su izmjerene najviše dnevne temperature od 30 do 33°C. U Hvaru je izmjereno 33.7°C, a Mljet je u 14 sati dosegnuo i 35°C.

Maksimalne temperature zraka, 27.7.2015. (www.pljusak.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned