Friday, Jun. 5, 2020

Temperaturni ekstremi u Crnoj Gori: U Baru i Ulcinju 28°C

Autor:

|

16.02.2016

|

Kategorije:

Temperaturni ekstremi u Crnoj Gori:  U Baru i Ulcinju 28°C

Ekstremna  toplina  i dalje traje na jugoistoku  Europe. Nakon što su u ponedjeljak u mnogim mjestima Srbije izmjereni novi temperaturni rekordi za mjesec veljaču,  utorak je u Srbiji donio još malo više temperature.  U Knjaževcu je danas izmjereno 26.6°C što je najvjerojatnije najviša temperatura ikad službeno izmjerena u veljači u Srbiji.  Koliko je toplo govori i podatak da je temperatura i u Sjenici na nadmorskoj visini od 1039 metara danas izmjerena temperatura od 20.4°C.

Za doba godine, ekstremno visoke temperature danas su izmjerene i u Crnoj Gori.  U brojnim mjestima su postavljeni novi temperaturni rekordi za  veljaču. Najtoplije je bilo u Ulcinju (27.8°C) i Baru (27.6°C). To ne samo da su novi temperaturni rekordi za veljaču, nego su te temperature više i od onih najviših za mjesec ožujak.

 slika

Koliko je današnja temperatura od 27.6°C u Baru ekstremno visoka, govori i podatak da je od danas temperaturni rekord za 16. veljače viši od datumskih temperaturnih rekorda za sve dane u slijedeća dva mjeseca tj. do 16. travnja.  Prosječno se prvi puta u godini temperatura iznad 27°C u Baru izmjeri tek 22. svibnja, tako da je ove godine takva temperatura „uranila“ za više od tri mjeseca.

slika

 

U  Podgorici je izmjereno 27.3°C, što je za 3.7°C više od starog rekorda za veljaču. Rekord za mjesec ožujak u Podgorici je samo za 0.1°C viši od današnje maksimalne temperature. U Podgorici je danas zabilježena najranija pojava prvog toplog ili ljetnog dana (dan s najvišom dnevnom temperaturom iznad 25°C).  Prosječno se takav dan prvi puta dogodi 17. travnja, a do ove godine je najraniji datum pojave toplog dana bio 18. ožujak.

Zanimljiv je i podatak da je razdoblje između pojave zadnjeg toplog dana u godini i prvog toplog u slijedećoj u Podgorici trajalo samo nešto više od tri mjeseca (96 dana).   Naime, u studenom 2015. godine je zabilježen novi datum najkasnijeg ljetnog dana u godini. Bio je to 11. studeni 2015.  Prosječno, „ljetna pauza“ u Podgorici traje malo više od 6. mjeseci (185 dana).

slika

slika

slika

 

Podatke prikupio, analizirao i grafički prikazao Risto Marić.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Ned