Thursday, Jul. 9, 2020

Temperaturni rekord u Dubrovniku: Prvi vrući travanjski dan u povijesti mjerenja

Autor:

|

15.04.2018

|

Kategorije:

Temperaturni rekord u Dubrovniku: Prvi vrući travanjski dan u povijesti mjerenja

U Dubrovniku je danas poslijepodne na meteorološkoj postaji DHMZ-a izmjerena najviša dnevna temperatura od 30.3°C. Riječ je o novom temperaturnom rekordu za mjesec travanj, te o prvom vrućem travanjskom danu u povijesti meteoroloških mjerenja (od 1961. godine). Dosadašnji travanjski rekord je iznosio 26.3°C od 22. travnja 2000. godine. Dakle, mjesečni temperaturni rekord je popravljen za točno 4°C.

Nešto slično se dogodilo prije malo više od godinu dana, na kraju ožujka 2017. Naime, 30. ožujka 2017. godine u Dubrovniku je izmjerena temperatura od 26.8°C. To je novi temperaturni rekord za ožujak. Stari ožujski rekord (23.0°C, 26. ožujak 1977.) je bio nadmašen za 3.8°C. Zanimljivo je da je prošlogodišnji novi ožujski rekord bio veći i od (od danas  već starog)  travanjskog  rekorda (već spomenutih 26.3°C).

Današnji vrući dan u Dubrovniku  je i  novi najraniji datum pojave prvog vrućeg dana u godini. A taj je datum pomjeren za više od mjesec dana. Do ove godine  je najraniji datum pojave prvog vrućeg dana u godini bio 20. svibanj 2009. godine. Prosječni datum pojave prvog vrućeg dana u godini u Dubrovniku je 23. lipanj. Dakle, ove godine je prvi vrući dan „uranio“ za više od dva mjeseca. A 1966. godine je do prvog vrućeg dana trebalo čekati čak do 10. kolovoza.

Današnji temperaturni rekord u Dubrovniku je rezultat kombinacije dvaju faktora.  Prvi je dolazak izrazito tople zračne mase koju je potaknula ciklona sa središtem iznad sjeverne Afrike, a drugi je fenski učinak umjerene do pojačane bure koja je puhala upravo u vrijeme ovog trosatnog temperaturnog ekstrema. Oko 16 sati fenska bura je gotovo prestala, pa se temperature zraka brzo spustila za oko 7 stupnjeva.

Na aerodromu Ćilipi danas je izmjerena maksimalna dnevna temperatura od 29.5°C.  U  većini mjesta nedjelja je donijela najviše dnevne temperature iznad 20°C.  Zanimljivo je da je  (osim najvišeg gorja) „najsvježije“ bilo na Palagruži  gdje je maksimalna dnevna temperatura iznosila 15.7°C.  U Zadru je izmjereno najviših 18.2°C, a u Kninu, Rijeci i Senju je izmjereno 25.5°C.

I ostale meteorološke postaje ( www. pljusak.com) na širem dubrovačkom području danas su zabilježile prave ljetne temperature zraka. Na postaji Mokošica izmjerena je maksimalna temperatura od 29.8°C. Kupari, Lovorno i Orašac su zabilježili maksimalnu dnevnu temperaturu od 29.4°C, Dubrovnik Gruž 29.3°C, a Mandaljena i Živogošće-Mala Duba 28.9°C.

Zanimljivo je da su  na postajama Orašac i Dubrovnik Gruž navedene maksimalne temperature izmjerene nakon 20 sari, odnosno u 20.20 sati (Orašac) i 20.35 sati (Gruž). I na službenoj meteorološkoj postaji (Gorica) je večeras opet „zatoplilo“. U 21 sat je izmjereno visokih 26.9°C, što je za 2°C više od temperature izmjerene u 20 sati.  Ovakve temperature bi bile previsoke i za sredinu ljeta, a  ne za sredinu travnja.

Zabilježimo da je na obali Crne Gore bilo još toplije. U Baru je izmjereno 31.4°C, a u Tivtu 31.1°C.  Još malo toplije je bilo na istoku Mediterana. U Turskoj (Aydin) je izmjereno 32.2°C, na Cipru (Morphou) 32.1°C a u Grčkoj (aerodrom Kefalhnia 32.0°C).

 Maksimalne dnevne temperature na dubrovačkom području, 15.4.2018. – www. pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned