Thursday, Jul. 16, 2020

Tijekom nevremena na moru tri osobe spašene od utapanja

Autor:

|

29.06.2017

|

Kategorije:

Tijekom nevremena na moru tri osobe spašene od utapanja

Zbog  nevremena na moru, od srijede navečer i tijekom četvrtka službenici lučkih kapetanija i spasilačke službe intervenirali su u nekoliko nesreća u kojima su tri osobe spašene od utapanja, a dvije su teško ozlijeđene, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nasukala se jedrilica

Protekle se noći zbog južnog vjetra na Zaglavu, rta na otoku Ugljanu, nasukala jedrilica pod mađarskom zastavom na kojoj je bio bračni par – mađarski državljani. Muškarac je ostao bez prsta na ruci, a žena nije ozlijeđena, no u trenutku spašavanja bila je u stanju težeg šoka.

Prevezeni su u sukošansku marinu “Dalmacija”, gdje ih je preuzela hitna medicinska pomoć iz Zadra. Jedrilica je znatno oštećena, a bit će isukana kada to dopuste uvjeti. Onečišćenje nije uočeno.

Austrijanac pao s motorne jahte

Na zadarskom području oko 14 sati pokrenuta je spasilačka akcija jer je austrijski državljanin pao s motorne jahte “Athi” i pritom slomio nogu. Zadarska hitna pomoć prihvatila ga je na plaži u Svetom Filipu i Jakovu, a službenici biogradske Lučke ispostave obavljaju očevid o uzrocima te pomorske nesreće.

Otac i sin izvučeni iz mora

Na području Pule spasioci su iz mora u Gortanovoj uvali izvukli oca (1977.) i sina (2005.), državljane Srbije. Djelatnici hitne pomoći pružili su im na plaži prvu pomoć te su prevezeni u pulsku Opću bolnicu.

Slovenac uslijed velikih valova nije mogao izaći iz mora

U 15 sati u Umagu je spašen slovenski državljanin (1973.), plivač koji zbog velikih valova nije mogao izaći iz mora. Službenici umaške Lučke ispostave izvukli su ga na spasilačku brodicu i prevezli na obalu, gdje mu je pružena prva pomoć zbog iscrpljenosti. On je na vlastiti zahtjev prevezen u Opću bolnicu u Izoli, u Sloveniji.

Pokvarena jedrilica

Pulskoj Lučkoj kapetaniji jutros je stigao poziv četveročlane posade jedrilice kojom zbog oštećenja nisu mogli upravljati i valovi su je nekontrolirano nosili prema obali. Angažirano je plovilo tvrtke za pružanje usluga komercijalnog spašavanja osoba i plovila na moru, koje ih je odvezlo u vrsarsku luku.

Nijemci se nasukali na Krk

Na riječkom području pomoć je zatražila jedrilica “Pleasure”, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke sa sedam članova posade, svi njemački državljani, koja se u noći oko dva sata nasukala u Čavleni, uvali na otoku Krku. Nitko nije ozlijeđen i nije primijećeno onečišćenje mora. Tvrtka za pružanje usluga komercijalnog spašavanja osoba i plovila na moru jutros je nakon smirivanja nevremena odsukala jedrilicu, koja je nastavila plovidbu.

Potonula 10-metarska brodica

Na vezu u Crikvenici u nevremenu je također u noći oko dva sata potonula 10-metarska brodica “Elisabet”, pod hrvatskom zastavom, bez posade. Nedugo nakon potonuća uočeno je onečišćenje jer je iz spremnika istjecalo gorivo, a angažirana je specijalizirana tvrtka koja je do svitanja sve očistila. (Index.hr)

Naslovna slika: Arhiva crometeo.hr

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned