Saturday, Jul. 4, 2020

Tjedan donosi dinamično kasnojesenje vrijeme!

Autor:

|

07.11.2016

|

Kategorije:

Tjedan donosi dinamično kasnojesenje vrijeme!

Vikend za nama obilježila je jača promjena vremena pod utjecajem duboke i prostrane ciklone nad velikim dijelom Europe. U Hrvatskoj je najviše oborina donijela zapadnim dijelovima zemlje. Primjerice, od početka mjeseca na mjernoj postaji na Platku, u zaleđu Rijeke, palo je ekstremnih 511 litara kiše, od čega je glavnina pala u dane vikenda. Na riječkim postajama palo je oko 150 litara kiše. Nastavak tjedna donosi manje kišovito i manje vjetrovito vrijeme. Bit će postupno svježije, no prava hladnoća će izostati. Nakon stabilizacije vremena  oko srijede i četvrtka, novi kišni oblaci mogli bi nam doći krajem radnog tjedna.

JADRAN:

Promjenjivo će biti i tijekom utorka. Više suha i sunčana vremena na sjevernom Jadranu, a kiša i pljuskovi izgledniji su u Dalmaciji. Na jugu Dalmacije može biti i obilnijih oborina. Na većem dijelu Jadrana puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Južnije od Splita veći dio dana slabo do umjereno jugo i lebić, a do večeri će se bura proširiti na cijelu obalu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 10 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 9°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 18°C na krajnjem jugu Dalmacije.

U srijedu stabilizacija vremena pa će u većini krajeva biti suho i pretežno sunčano. Još samo ujutro na jugu Dalmacije može biti kiše i pljuskova. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, na otvorenom moru pojačana. Hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 16°C na krajnjem jugu Dalmacije.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho bit će tijekom četvrtka. Malo kiše moguće je povremeno na otvorenom moru. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Jutro i večer prohladni, ponegdje u zaobalju uz slab mraz. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 15°C na jugu Dalmacije.

Promjenjivo će biti tijekom petka. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti i slabe kiše. U višem gorju uz povećanu naoblaku može pasti malo snijega. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Bit će još malo hladnije u odnosu na četvrtak.

Subota donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Navečer sa zapada moguć porast naoblake. U noći i ujutro tiho ili uz slabu buru. Navečer na moru slabo jugo. Jutro hladno, u većem dijelu zaobalja uz slab mraz. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 15°C na jugu Dalmacije.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, ponovno promjenjivije bit će u nedjelju. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno je moguća i kiša. Puhat će slab do umjeren levant i jugo. Temperature zraka bit će u porastu.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak većinom oblačno i malo hladnije, povremeno s oborinama. U gorju snijeg, a u nizinama kiša iako na sjeverozapadu susnježice i mokrog snijega može biti i u nižim područjima. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a temperatura većinom između 3 i 8 Celzijevih stupnjeva. U gorju i ponegdje na sjeverozapadu i malo niža.

U srijedu većinom suho, a moguća su i kraća sunčana razdoblja. Još tijekom jutra na krajnjem istoku može biti slabe kiše. Temperatura zraka bez veće promjene i kretat će se uglavnom između 5 i 9 Celzijevih stupnjeva.

U noći na četvrtak i tijekom četvrtka opet su moguće slabe oborine, osobito u gorskim predjelima, na Kordunu, Banovini i u dolini Save. U gorju susnježica i snijeg, a u nizinama kiša iako mjestimice može biti i susnježice ili slabog snijega. Ostat će prohladno uz temperaturu većinom od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva.

Ni u petak nema stabilizacije vremena. Prevladavat će oblačno, povremeno s kišom, u gorju i snijegom. Puhat će umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova.

U subotu bi oborine trebale prestati, a tijekom nedjelje bi uz suho vrijeme trebalo biti i sunčanih razdoblja. Ostat će hladno.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov