Sunday, Jul. 12, 2020

Tjedan počinjemo suho i hladno, a završavamo…

Autor:

|

14.11.2016

|

Kategorije:

Tjedan počinjemo suho i hladno, a završavamo…

Današnje jutro donijelo je mraz diljem unutrašnjosti zemlje, ali i ponegdje u Dalmatinskoj zagori. Novi tjedan bit će podijeljen na stabilnu i prohladnu prvu polovicu i na topliju i nestabilniju drugu. Opširnije u nastavku.

JADRAN:

Danas nas očekuje djelomično sunčano i suho vrijeme. Oblaka će biti manje u drugom dijelu dana. Puhat će slaba do umjerena bura, ponegdje na sjevernom Jadranu i jaka, podno Velebita ujutro i navečer s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 13°C na jugu Dalmacije.

Pretežno vedro bit će tijekom utorka. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i dalje jaka s olujnim udarima, danju će oslabiti i okretati na većinom slabu tramontanu ili zapadnjak. Jutro će biti hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 4 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 13°C na jugu Dalmacije.

Pretežno ili djelomično sunčano bit će tijekom srijede. Više naoblake može biti u drugom dijelu dana. Puhat će slab sjeverozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 9°C ponegdje u zaobalju do 15°C na jugu Dalmacije.

U četvrtak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana oblačnije u drugom dijelu dana kada većinom na Kvarneru može biti slabe kiše. Zapuhat će slabo do umjereno jugo koje će navečer na moru sjevernog Jadrana biti pojačano. Jutarnje temperature u blagom porastu u odnosi na srijedu, najviše dnevne većinom od 11 do 16°C.

petak na sjevernom Jadranu pretežno oblačno uz kišu koja će češća i obilnija biti u drugom dijelu dana. Na širem riječkom području očekuju se obilne oborine. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutro će biti osjetno toplije tako da minimalne temperature neće biti ispod 10°C. Najviše dnevne temperature od 10°C ponegdje u zaleđu Kvarnera do 17°C na jugu Dalmacije.

subotu umjereno do znatno oblačno uz čestu kišu koja će ponegdje biti obilna. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru su mogući i olujni udari. Bit će toplije od normale za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 13 do 18°C.

Prognostički modeli još nisu usuglašeni za razvoj vremenske situacije od nedjelje na dalje. Ipak, čini se da će i u nedjelju biti nestabilno, a jugo će slabiti u drugom dijelu dana. Zadržat će se toplo.

UNUTRAŠNJOST:

Ponedjeljak nam donosi suho i stabilno vrijeme. Moguća je magla ili niska naoblaka, ali tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Ostat će hladno uz jutarnji mraz i temperaturu između -7 i -1°C, a ni danju se nećemo odmaknuti puno iznad nule. Može nas veseliti povoljna biometeorološka situacija pa će se većina ljudi osjećati dobro i zdravo.

Za utorak možemo najaviti mjestimičnu jutarnju maglu i nisku naoblaku. Ponegdje je moguća slaba rosulja ili izmaglica. Tijekom dana većinom suho uz izmjenu oblaka i sunčanih razdoblja. Jutro hladno uz mraz, pogotovo ako noć bude vedra, temperatura će se kretati između -8 i -2°C. Najviša dnevna temperatura od 0 do 5 Celzijevih stupnjeva, ovisno o količini sunca. Biometeorološke prilike bi trebale biti povoljne.

Slične vremenske prilike se očekuju i tijekom srijede. Noć i jutro će biti hladni, vjerojatno uz pojavu mraza. Postoji mogućnost i za maglu i nisku naoblaku. Jutarnja temperatura od -6 do 0, a dnevna bi trebala biti oko 5 do 7 Celzijevih stupnjeva. Vjetar većinom slab.

Suho vrijeme bi se moglo nastaviti i u četvrtak. Moramo napomenuti da u ovakvim situacijama postoji mogućnost da u nizinama ostanemo i cijeli dan u magli ili niskoj naoblaci. To su oni dani kad u nizinama magla može pokvariti dojam lijepog vremena. U slučaju te dugotrajne ili cjelodnevne magle temperatura može biti i niža od navedene u prognozi. Ono što je sigurno je da nas napokon čeka niz od nekoliko suhih dana.

Postupna promjena vremena je moguća tijekom petka. Prijepodne će još biti većinom suho, mjestimice s maglom, a ujutro je moguć i mraz. Popodne će zajužiti uz porast naoblake, a do kraja dana je ponegdje moguće i vrlo malo kiše, najprije u Gorskom kotaru. Dnevna temperatura bi mogla narasti blizu 10 Celzijevih stupnjeva.

U subotu i nedjelju malo toplije, ali i promjenjivo vrijeme. Uz dosta oblaka moguća su kraća sunčana razdoblja, ali mjestimice i malo kiše ili kraći pljusak. Kiša je vjerojatnija u subotu. U subotu imamo južinu pa će i jutro i dan biti topliji, a u nedjelju će temperatura možda pasti za dva-tri stupnja. Uglavnom, čini se da od vikenda kreće malo toplije vrijeme koje bi se moglo nastaviti i u sljedećem tjednu. Dakle, zasad kod nas u nizinama nema neke velike zime i pravog snijega.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov