Sunday, Jul. 5, 2020

Tjedna prognoza: U utorak mogući obilniji pljuskovi, u srijedu olujna bura podno Velebita

Autor:

|

04.08.2014

|

Kategorije:

Tjedna prognoza: U utorak mogući obilniji pljuskovi, u srijedu olujna bura podno Velebita

Ušli smo u posljednji mjesec klimatološkog ljeta. Dosadašnji tijek ljeta donio je rekordne količine oborina u mnogim krajevima zemlje, a što nas očekuje do sredine mjeseca pročitajte u nastavku…

JADRAN

Ponedjeljak će u Dalmaciji biti pretežno vedar i suh. Ujutro je u nekim kotlinama Zagore moguća magla. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uz prolazno više oblaka lokalno će biti pljuskova s grmljavinom. Noću tiho ili burin, danju će zapuhati slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će na moru Dalmacije popodne biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju do 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Utorak će biti djelomično sunčan i u mnogim predjelima suh. U drugom dijelu dana uz mjestimično jači razvoj naoblake bit će prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati slaba bura, danju umjeren, a na moru Dalmacije popodne i pojačan sjeverozapadnjak. Prema kraju dana na sjevernom Jadranu će jačati bura koja će navečer podno Velebita biti jaka do olujna. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju do 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

U srijedu u većini predjela pretežno sunčano i suho. Uglavnom u zaobalju srednji i u južnoj Dalmaciji još može biti slabih pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura, podno Velebita će rano ujutro biti olujna s orkanskim udarima. Danju će na moru vjetar okrenuti na umjerenu do jaku tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju do 17 do 21°C, uz obalu i na otocima od 22 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Četvrtak će uz obalu i na otocima biti sunčan i suh. Poslijepodne u zaobalju prolazno pojačan razvoj oblaka koji će mjestimice donijeti pljuskove s grmljavinom. Ujutro i navečer umjerena, podno Velebita i jaka bura. Danju će oslabiti i u Dalmaciji okrenuti na slab do umjeren vjetar sa zapada i jugozapada, prema otvorenom sjeverozapada. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature od 28 do 32°C.

U petak pretežno sunčano. Poslijepodne u zaobalju prolazno pojačan razvoj oblaka koji će mjestimice donijeti pljuskove s grmljavinom. Ujutro i navečer slaba bura ili tiho. Danju će zapuhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju do 16 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 32°C.

U subotu nastavak stabilnog vremena s obiljem sunca. Samo je ponegdje u Zagori popodne moguće slab i prolazan pljusak. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab, samo ponegdje umjeren maestral. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne od 28 do 32°C.

U nedjelju pretežno sunčano i u većini predjela suho. Navečer u Istri umjeren porast naoblake, mjestimice uz pljusak. Puhat će slab dnevni vjetar. Bit će vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 29 do 33°C.

UNUTRAŠNJOST ZEMLJE

Ponedjeljak nam donosi puno suca i topline. U prvom dijelu dana bi trebalo biti suho, a tijekom popodneva i večeri ponegdje je moguć kraći pljusak s grmljavinom. Neće ih biti svuda, to će danas zapravo biti rijetka pojava. Bit će ugodno toplo, čak možda i vruće s temperaturom od 26 do 30 Celzijevih stupnjeva.

Za utorak prognostički modeli vide novu promjenu vremena. To znači da će nam neradni utorak donijeti više oblaka, a tijekom dana velika je vjerojatnost za kišu ili lokalne grmljavinske pljuskove. U početku toplo i sparno uz južinu, ali tijekom popodneva i večeri osvježit će.

Promjenjivo vrijeme nastavit će se i tijekom srijede. Dosta oblaka, mjestimice kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom, ali su moguća i sunčana razdoblja. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će i dalje biti malo svježije od prosjeka. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da će promjenjivo vrijeme potrajati i u četvrtak, ali ipak uz nešto više sunčanih i suhih perioda. I dalje su mogući pljuskovi, ali u manjem broju i manje jačine. Temperatura zraka bez veće promjene ili malo viša.

U petak i za dane vikenda postoji visoka doza optimizma. Vlažan zrak bi se trebao udaljiti s našeg područja, a to znači stabilizaciju vremenskih prilika. Sunca će biti sve više, a moglo bi proći sasvim suho. Uz više sunca očekujemo i porast temperature zraka pa ćemo opet doći na vrućih ljetnih 30 Celzijevih stupnjeva u hladu.

Početkom sljedećeg tjedna opet su mogući pljuskovi, ali ta prognoza još nije sasvim pouzdana.

Naslovna fotografija: Boris Kačan

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić