Wednesday, Aug. 5, 2020

Topli početak travnja

Autor:

|

02.04.2017

|

Kategorije:

Topli početak travnja

Iznadprosječna (a u mnogim mjestima Jadrana i rekordna) toplina kojom je završio ožujak, nastavila se i u prva dva dana travnja. Najviše dnevne temperature su u većini mjesta i na moru i na kopnu bile više od 20°C. U nizinama unutrašnjosti su dosezale i prelazile toplih  25°C.  Dani u kojima najviša dnevna temperatura dosegne i prijeđe 25.0°C su tzv. „topli dani“. U nizinama unutrašnjosti prosječni travanj donese tek 1 ili dva takva dana.  Na Jadranu su, u prosječnom travnju,  takvi dani još rjeđi, odnosno javlja se tek ponegdje (Senj, Šibenik) po jedan takav dan.

U subotu, 1. travnja najtopliji su bili  Karlovac i Zagreb Pleso s 25.8°C,  Gradište s 25.4°C te Daruvar s 25.1°C.  Točno 25.0°C je izmjereno na Bilogori, u Sisku i Zagrebu (Grič). U  nedjelju 2. travnja najtopliji su bili Daruvar s 25.5°C i Gradište s 25.0°C.  U ostalim mjestima unutrašnjosti najviše dnevne temperature su bile ujednačene i kretale su se od 23 do 25°C.  Na Jadranu su izmjerene najviše dnevne temperature od 19 do 23°C.  Toplo je bilo i u višem gorju (Parg 18°C, Puntijarka 16°C). Na Zavižanu je najviša dnevna temperatura dosegnula 11°C. Ujutro u 8 sati je još bilo izmjereno 7 cm snijega, a do večeri se sav preostali snijeg na mjernom mjestu otopio. Tako je od večeras Zavižan bez snježnog pokrivača. Prosječno neprekinuti snježni pokrivač na Zavižanu traje do kraja travnja. Naravno, neće biti preveliko iznenađenje ako nastavka proljeća, u travnju ili čak u svibnju ponovno donese snijeg na Zavižanu.

Prvi travanjski vikend je obilježilo i jugo na Jadranu, koje je osobito u Dalmaciji bilo i jako.  Zbog jakog juga u prekidu su  katamaranske linije Split-Hvar-Korčula i Mali Lošinj- Rijeka.

Nakon još iznadprosječno toplog ponedjeljka, slijedeći dani će ipak donijeti promjenljivije vrijeme uz mjestimičnu kišu, pljuskove i  grmljavinu te temperature u okviru prosjeka za početak travnja.

Naslovna slika: Pogled na Krcki most u suton – Foto: Goran Gajić Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned