Thursday, Jul. 9, 2020

Topli studeni dani

Autor:

|

05.11.2015

|

Kategorije:

Topli studeni dani

Meteorološko ime  aktualnog mjeseca  omogućava nam da se u naslovu ovog  članka  malo  poigramo s njime.  Za sada ništa od pravih studenih dana (najviša dnevna temperatura ne prelazi 0°C).  Njih ionako prosječni studeni donese vrlo malo, u nizinama unutrašnjosti se može očekivati tek jedan takav dan,  u Gorskom kotaru i Lici 2 do 3 takva dana. U najvišem gorju (Zavižan) studeni donese prosječno 7 takvih dana.  Vrlo je izgledno da ih, barem prva polovica mjeseca neće ni donijeti.

Stabilno, anticiklonalno vrijeme nastavilo se i tijekom  petog  dana  posljednjeg mjeseca klimatološke jeseni .  Stabilno razdoblje traje još od početka treće dekade listopada, a bilo je nakratko prekinuto samo na jedan dan  u četvrtak 29. listopada kada je na vrijeme utjecala ciklona sa Sredozemlja.

I četvrtak je u unutrašnjosti donio slab mraz, ali je  na malo meteoroloških postaja   izmjerena negativna temperatura na   standardnih 2 metra visine, uglavnom u Slavoniji i sjevernim kopnenim krajevima (Osijek, Varaždin -1.3°C).  U većini nizina unutrašnjosti izmjereno je od 0 do 2 ili 3°C, a malo toplije je ujutro bilo u višim predjelima (Parg i Zavižan 5°C, Puntijarka 7°C).  Na većem dijelu Jadrana su i minimalne temperature bile dvoznamenkaste i kretale su se od 10 do 14°C.  Odskaču Ploče sa 5.3°C i Šibenik sa 7.4°C.

Jutarnja magla se u unutrašnjosti, tamo gdje ju je bilo brzo razišla pa su uz puno sunčanog vremena dnevne temperature brzo rasle i najčešće prelazile 15°C  na kopnu, a na moru su uglavnom dosegnule   20°C ili 21°C.  Prema DHMZ podacima najtopliji su danas bili Knin i Mljet sa 22°C.

Temperature mora su u Dalmaciji još uvijek pogodne za kupanje, kreću se od 18 do 20°C. Na sjevernom Jadranu more je hladnije s temperaturama od 15 do 17°C.

Ipak temperaturni rekordi za mjesec studeni nisu (još)  bili ozbiljnije ugroženi od početka posljednjeg jesenskog mjeseca.  Najbliži rekordu je u srijedu 4. studenog  bio Ogulin sa maksimalnom temperaturom od 22.1°C, što je  za 2.6°C manje od apsolutnog rekorda (24.7°C).

Naslovna slika: Zalazak u Lipovljanima uz sumaglicu, 5.11.2015. foto: Luka Štelma

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned