Friday, Jul. 3, 2020

Topli studeni vikend

Autor:

|

03.11.2014

|

Kategorije:

Topli studeni vikend

Stabilno  vrijeme koje je obilježilo kraj listopada nastavilo se i u prva dva dana studenog. Da smo na početku posljednjeg mjeseca klimatološke jeseni podsjeća jutarnja magla u nizinama unutrašnjosti, te slab  mraz kojeg je bilo i u unutrašnjosti Dalmacije.  Jutros je Lika bila najhladnija. U Krasnom se temperatura spustila do -3.2°C, a od DHMZ postaja najniža temperatura od -3.0°C je izmjerena u Gospiću.  U nizinama unutrašnjosti su jutros izmjerene minimalne  temperature od 0 do 2°C. Jutarnja magla se do sredine dana u većini krajeva ipak razišla, pa je drugi dio nedjelje donio dosta sunčanog vremena, a najviše dnevne temperature su se kretale od 12°C (Zagreb) do 15°C. U Gospiću je najviša dnevna temperatura od 16°C bila čak za 19°C veća od jutarnje minimalne.

Da je po visini počeo sa jugozapada pritjecati topliji zrak govore i najniže temperature izmjerene u višem gorju. Tako je na Zavižanu izmjereno najnižih 4.0°C, a najviših čak 14.4°C.  Današnja srednja dnevna temperatura od 9.3°C  odgovara sredini lipnja ili rujna, a ne početku studenog. Podsjetimo  da je u  zadnjih deset listopadskih dana na Zavižanu minimalna temperatura bila ispod 0°C, a u pet dana se niti najviša dnevna nije penjala iznad 0°C.  Zatopljenje koje nastupilo u prva dva dana studenog je znatno smanjilo i visinu snježnog pokrivača (sredinom prošlog tjedna  je izmjereno čak 40 cm snijega). U nedjelju navečer je izmjereno još 6 cm snijega.

Najviše sunca, vedrine i topline bilo je duž Jadrana.  Najviše dnevne temperature su se u većini mjesta kretale od 18 do 20°C. Najtopliji su, po podacima DHMZ-a bili Pazin sa 20.9°C i Hvar sa 21.3°C. I u Kninu je najviša dnevna temperatura dosegnula 21°C.  Temperatura mora u Dalmaciji u većini mjesta  je danas 20°C.

Jutarnja magla i rosa u Lipovljanima – foto: Luka Štelma

slika

slika

slika

Sumrak na Šoderici – foto: Marko Posavec

slika

slika

Šibenik – foto: Krešimir Bilušić

slika

slika

slika

Kraj dana uz istočnu obalu  Istre – foto: Nedeljko Mandić

slika

Mir, tišina, spokoj – Starigrad Paklenica 1.11.2014. – foto:  Marko Katić

Fotografija: Mir, tišina, spokoj...divotica! ;)</p><br />
<p>#StarigradPaklenica<br /><br />
01.11.2014<br /><br />
Foto: Marko Katić's Photo World

Suton na hridi Šilo, M.Lošinj, 1.11.2014. Foto:Sandro Puncet Photos

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned