Friday, Sep. 20, 2019

Traje prosinačka anticiklona

Autor:

|

06.12.2015

|

Kategorije:

Traje prosinačka anticiklona

Nakon što je anticiklona dominirala nad našim i susjednim krajevima u prva tri tjedna studenog, isti se scenarij ponavlja i u dosadašnjem dijelu prosinca.  I slijedećih, barem nekoliko dana   nema većih promjena na vidiku. U hladnijem dijelu godine dugotrajne , stabilne anticiklone često donose velike temperaturne razlike između krajeva pod  cjelodnevnom maglom i niskim oblacima i sunčanijih krajeva.

Nedjeljni raspon najviših dnevnih temperatura u Hrvatskoj  se kretao od 1.4°C na Zavižanu (veći dio dana u magli i oblacima) do 17.7°C na aerodromu Ćilipi uz  sunčano vrijeme.   U Gospiću se od početka mjeseca zadržava cjelodnevna magla pa najviše dnevne temperature porastu tek malo iznad 0°C.  Nedjelja je Gospiću donijela maksimum od 3°C. I u  mnogim mjestima unutrašnjosti  gusta magla se zadržavala cijeli dan pa se  najviša dnevna temperatura kretala  od  3 do 5°C (Križevci 3°C, Karlovac, Slavonski Brod,  Zagreb Maksimir 4°C, Sisak, Bjelovar 5°C).  U Daruvaru je uz sunčano vrijeme temperatura porasla  do 11°C.  Na Jadranu su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 13°C na sjeveru do 17°C na jugu.

Snijeg koji je pao  prije dva tjedna je gotovo okopnio. Još se „drži“ na Zavižanu gdje je u 19 sati u nedjelju izmjereno 16 cm,  te u Gospiću (5 cm).

Zabilježimo i da je   tlak zraka u cijeloj zemlji vrlo visok, gotovo izjednačen. U nedjelju navečer su izmjerene vrijednosti od 1035 do 1037 hPa.

Kako je izgledao dan na Kalniku pogledajte u nastavku.

Kalnik , 6.12.2015. – foto: Marko Posavec

U šumi se  bore magla i sunce…

slika

slika

slika

slika

Pogled prema Ivanščici.

slika

Prema podnožju…

slika

Sjeverna strana čista i vedra, južna pod niskom naoblakom čiji je rub bio na cca. 500-i-nešto-sitno metara.

slika

slika

slika

slika

slika

Sunce zalazi za otok Medvednicu, okruženu morem niske naoblake

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Ned