Tuesday, Dec. 1, 2020

Traje prosinačka anticiklona

Autor:

|

06.12.2015

|

Kategorije:

Traje prosinačka anticiklona

Nakon što je anticiklona dominirala nad našim i susjednim krajevima u prva tri tjedna studenog, isti se scenarij ponavlja i u dosadašnjem dijelu prosinca.  I slijedećih, barem nekoliko dana   nema većih promjena na vidiku. U hladnijem dijelu godine dugotrajne , stabilne anticiklone često donose velike temperaturne razlike između krajeva pod  cjelodnevnom maglom i niskim oblacima i sunčanijih krajeva.

Nedjeljni raspon najviših dnevnih temperatura u Hrvatskoj  se kretao od 1.4°C na Zavižanu (veći dio dana u magli i oblacima) do 17.7°C na aerodromu Ćilipi uz  sunčano vrijeme.   U Gospiću se od početka mjeseca zadržava cjelodnevna magla pa najviše dnevne temperature porastu tek malo iznad 0°C.  Nedjelja je Gospiću donijela maksimum od 3°C. I u  mnogim mjestima unutrašnjosti  gusta magla se zadržavala cijeli dan pa se  najviša dnevna temperatura kretala  od  3 do 5°C (Križevci 3°C, Karlovac, Slavonski Brod,  Zagreb Maksimir 4°C, Sisak, Bjelovar 5°C).  U Daruvaru je uz sunčano vrijeme temperatura porasla  do 11°C.  Na Jadranu su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 13°C na sjeveru do 17°C na jugu.

Snijeg koji je pao  prije dva tjedna je gotovo okopnio. Još se „drži“ na Zavižanu gdje je u 19 sati u nedjelju izmjereno 16 cm,  te u Gospiću (5 cm).

Zabilježimo i da je   tlak zraka u cijeloj zemlji vrlo visok, gotovo izjednačen. U nedjelju navečer su izmjerene vrijednosti od 1035 do 1037 hPa.

Kako je izgledao dan na Kalniku pogledajte u nastavku.

Kalnik , 6.12.2015. – foto: Marko Posavec

U šumi se  bore magla i sunce…

slika

slika

slika

slika

Pogled prema Ivanščici.

slika

Prema podnožju…

slika

Sjeverna strana čista i vedra, južna pod niskom naoblakom čiji je rub bio na cca. 500-i-nešto-sitno metara.

slika

slika

slika

slika

slika

Sunce zalazi za otok Medvednicu, okruženu morem niske naoblake

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned