Saturday, Apr. 4, 2020

Travanjsko ljeto u Europi

Autor:

|

19.04.2018

|

Kategorije:

Travanjsko ljeto u Europi

Nad većim dijelom Europe nalazi se prostrano anticiklonalno polje koje osigurava stabilno, sunčano i iznad prosječno toplo vrijeme. Današnje temperature u mnogim krajevima našeg kontinenta su prave ljetne. U mnogim krajevima zapadne i srednje Europe najviše dnevne temperature su gotovo dosegnule i vrućih 30°C.

U gradu Lelystad u  središnjoj Nizozemskoj danas je izmjerena temperatura od 29.6°C. Zanimljiv je podatak da je u cijeloj 2017. godini, dakle uključujući i cijelo ljeto samo u jednom danu izmjerena temperatura viša od današnje. Bilo je to 27. svibnja 2017. kada je izmjerena temperatura od 31.1°C.

U Njemačkoj je u Trier-Petrisbergu izmjereno 29.3°C, a u Belgiji (29.2°C).  U gradu Troyes, na sjeveru Francuske također je danas izmjerena temperatura od 29.2°C.

U Londonu je na meteorološkoj postaji St James Park danas izmjereno čak 29.1°C. O kakvoj je temperaturnom ekstremu riječ govori podatak da je prosječna maksimalna travanjska temperatura u Londonu 15.7°C.  U srpnju ona iznosi 23.6°C.

Britanski Metoffice  je na Twiteru objavio podatak da je današnji dan najtopliji travanjski dan u Velikoj Britaniji od 1949. godine. Apsolutni travanjski temperaturni maksimum u Velikoj Britaniji je 29.4°C.

I slijedećih nekoliko dana se nad većim dijelom našeg kontinenta očekuje iznadprosječno toplo vrijeme. Temperature će biti i do 10°C više od prosjeka za početak treće dekade travnja

I u našoj zemlji danas su izmjerene  gotovo ljetne temperature zraka. U mnogim su  mjestima najviše dnevne temperature su se približile ili su i prešle toplih 25°C. A takvi su dani u travnju rijetki. U nizinama kopnenih krajeva se prosječno u travnju zabilježi jedan do dva topla dana. Na Jadranu prosječan travanj prođe i bez toplog dana ili se zabilježi po jedan takav dan (Senj, Šibenik).

Po podacima DHMZ-a danas je najtopliji bio Senj s 27.7°C. Apsolutni maksimum za travanj je 29.5°C (28.4.2012) godine.  Na postaji Zadat Zemunik je izmjereno 27.3°C, a u Kninu 27.2°C.

U Zagrebu (Maksimir) je tek desetinka stupnja Celzija nedostajala do prvog toplog dana u godini. Danas je naime izmjerena maksimalna temperatura od 24.9°C.  U Osijeku je izmjereno 25.0°C. Podsjetimo da je Osijek ovog travnja već zabilježio dva topla dana (26.6°C, 9. travnja i 25.5°C 12. travnja).

 

Prognoza odstupanja temperature od prosjeka u razdoblju od 19.-23.4.2018. (izvor: Severe Weather Europe)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned