Friday, Jun. 5, 2020

Tuča zabijelila Dalmaciju: Grmljavinski neverini od Splita do Konavala (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

13.01.2016

|

Kategorije:

Tuča zabijelila Dalmaciju: Grmljavinski neverini od Splita do Konavala (FOTO, VIDEO)

Niti prethodna noć nije donijela smirivanje vremena u Dalmaciji. Prisjetimo se, prolazak fronte u noći s ponedjeljka na utorak u dijelu Dalmacije donio je olujne udare lebića i pulenta (zapadno vjetra), ali i ciklonalnu plimu. Vrijeme se tijekom dana bilo samo prolazno stabiliziralo, da bi u večernjim satima srednju i južnu Dalmaciju zahvatio niz neverina koji su više podsjećali na proljetne ili čak ljetne nestabilnosti neguo na vremenske prilike karakteristične za središnji dio zime.

Kiša, pljuskovi, grmljavina, pa i tuča javili su se u dijelovima Dalmacije, a ovakav razvoj vremena ne iznenađuje s obzirom da su i tijekom utorka temperature zraka mjestimice dosezale, a ponegdje i prešle izrazito toplih 17 stupnjeva. U Pločama je u najtoplijem dijelu dana u utorak službeno izmjereno 18°C, a 17°C je bilo u Komiži, Makarskoj, Dubrovniku, Hvaru, Palagruži, piše Dalmacija News.

U izraženom zapadnom visinskom strujanju, atmosfera je bila nestabilna pa su se navečer razvijali grmljavinski oblaci. Zanimljivo je da je tuča prolazno zabijelila istočne dijelove Splita između 19 i 20 sati, dok je zapad grada ostao suh. Neverin se potom preko Mosora i Podstrane premještao dalje prema Omišu i njegovom zaleđu. U Gatima je, primjerice, napadalo nekoliko centimetara tuče. Nevrijeme je tijekom večeri nastavilo jačati pa se snažno obrušilo na okolicu Baške Vode, Zadvarje, sve do Zagvozda. Grmljavinskih pljuskova praćenih izraženijom tučom bilo je i u dolini Neretve, te na širem dubrovačkom području. U dijelovima Konavala zna tuče bila su malo manja od veličine oraha, stoga se pretpostavlja da su mogla izazvati i manju materijalnu štetu na automobilima.

Nažalost, baš kao i kod pijavice koja se javila u Splitu 6. siječnja ove godine, tuča je opasna meteorološka pojava, pa dolazi do izražaja nedostatak meteorološkog radara u Dalmaciji. Radar sigurno ne bi spriječio dolazak nevremena, ali kao u ostatku razvijenog svijta, radarske snimke služe preciznijoj prognozi kretanja i intenziteta vremenskih nepogoda, stoga meteorološke službe, ali i javnost putem interneta, može izdati pravovremena upozorenja na njihov dolazak i pripremiti se, u granicama mogućnosti, za nevrijeme. Primjerice, ako radar otkriva jak tučonosni oblak koji se s područja Italije približava našoj obali, građani će imati dovoljno vremena zaštiti svoje automobile, maknuti cvijeće s balkona, češki turisti bi ljeti bi imali vremena dopedalati s mora u neku zaštićenu luku i slično. No, ostaje gorka činjenica da je Dalmacije i dalje crna rupa Europe, odnosno jedino područje današnje EU koje je nepokriveno radarskim mjerenjima.

 … a radara nema

U Lovornu, u Konavlima, posljednja 24 sata pale su 24 litre oborine po kvadratnom metru, odnosno tuče i kiše.

Vjetar je u večernjim satima utorka oslabio. Danju je još ponegdje bilo jakih udara pulenta. Za razliku od toplog dana, večer je donijela pad temperature zraka. Tako je nakon nekoliko dana pauze, večernja temperatura i uz obalu ponegdje pala ispod 10 stupnjeva, a u dijelovima Zagore na 3 Celzijeva stupnja.

U srijedu će još ponegdje u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji biti malo pljuskova, ponegdje i tuče s grmljavinom, ali će prema kraju dana biti sve stabilnije. Puhat će umjerena, na moru ponegdje i jaka tramontana. Prolazna stabilizacija potrajat će do novog juga i obilnije kiše na samom kraju četvrtka, a udane vikenda stiže nam jaka do olujna bura i osjetno zahlađenje bez oborina.Dubrovnik. Foto: Daniel Pavlinović

Lovorno. Foto: Dubrovniknet.hr


Ploče. Foto. Nikola Marinović

Stobreč. Foto: Marina Blažević


Zaleđe Omiša. Foto: Danica Buškain

Tuča u Donje Sitnom. Foto: Domagoj Ugrin

Tuča u Splitu. Foto: Pave Pilić

Tuča u Gatima


Neverin nad dolinom Neretve snimljen s Pelješca. Foto. Ivica Trojanović

Neverin snimljen s Hvara. Foto: Jakša Kuzmičić

Tuča u Stablini, dolina Neretve. Foto: Ivan Vladimir Bosanac

Tuča u Konavlima Foto: Mario Magud

Brela. Foto: Marko Zelić


Cb snimljen iz doline Neretve. Foto: Matko SutonFoto: Nina Divić

Podstrana. Foto: Miro Tadin

Tuča u Splitu. Foto: Tea Božić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić