Saturday, Jul. 4, 2020

Tuča zabijelila dalmatinske otoke, snijeg nadomak mora

Autor:

|

17.12.2017

|

Kategorije:

Tuča zabijelila dalmatinske otoke, snijeg nadomak mora

Na kraju vrlo promjenjivog tjedna uz česte oborine i promjene temperature, dijelovi Dalmacije su se jutros probudili uz zimski ugođaj.  Još jedan plitki ciklonalni centar se preko srednjeg Jadrana tijekom prošle noći premještao na jugoistok.

U večernjim satima subote grmljavinski oblaci zahvatili su srednjodalmatinski akvatorij, piše portal dalmacijadanas.hr. Kiša, pljuskovi i grmljavina su prvo zahvatili otok Vis, a nakon toga proširili su se na dijelove Hvara i Brača. Za vrijeme grmljavinskog nevremena u Hvaru, oko 21:30 grad je zabijelila tuča. Velika količina oborina u kratkom vremenu poplavila je neke gradske ulice. Tuče je bilo i na Korčuli i Pelješcu.  Na dijelovima Korčule palo je i do deset centimetara tuče pa su na lokalnim prometnicama vladali pravi zimski uvjeti. Nevrijeme se potom nastavilo širiti, pa je nakon 22 sata grmljavinska nakupina oblaka stigla i do obale.

Dotokom hladnijeg zraka tijekom noći snježna granica sve više se spuštala. Do jutarnjih sati ili u ranim jutarnjim satima snijeg je ponegdje počeo padati u nižim predjelima dalmatinske zagore: Kozjaku, Mosoru, Biokovu i drugim planinama. Tako su se po prvi put ove godine zabijelila mosorska naselja Gornje Sitno i Dubrava u kojoj je palo i nekoliko centimetara snijega.

Temperatura zraka na Zvjezdanom selu Mosor jutros se spustila na -1°C. Snijeg pada nisko i na Biokovu gdje je na vrhu Sv. Jure izmjerena temperatura od -7°C, a u Makarskoj +7°C. Snijeg pada i nekoliko stotina metara iznad mjesta Brela te na Dupcima gdje ga ima centimetar do dva. Zabijelila se i okolica Imotskog, a najviše snijega je palo na području Lovreća gdje ga sada ima oko 15 centimetara, a također pada i na šestanovačkom području.

Po podacima DHMZ-a u zadnja 24 sata (do 7 sati u nedjelju ujutro) najviše kiše, 24.2  mm je palo na aerodromu Dubrovnik. U Hvaru je palo 11.9 mm, a Komiži 11.3 mm.  Barem malo oborine je do jutra palo u mnogim krajevima Hrvatske, ali su količine uglavnom manje od 5 mm. Tijekom noći je malo snijega palo i u središnjim krajevima unutrašnjosti. U nedjeljno jutro je, prema podacima DHMZ-a najveća visina snijega, 105 cm, izmjerena na Zavižanu, što je za 5 cm više od mjerenja u subotu ujutro.

Jutros puše jaka bura s olujnim udarima. U Splitu je najjači udar do 8 sati iznosio 76km/h, dok su zbog bure su u prekidu katamaranska linija Mali Lošinj-Rijeka i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

U zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu nedjeljno prijepodne je donijelo razvedravanje, zbog jačanja europske anticiklone.

Snijeg na Omiškoj Dinari, 17.12.2017. – Foto: Dragan Bekavac Ivandić

15 cm snijega u Lovreću, 17.12.2017. – Foto: Vedran Nikolić

Snijeg blizu Splita, Dubrava, 17.12.2017. Foto: Frane Domikulić

Velika tuča na Pelješcu, Lovište – Foto: Mario Ivanković

Velika tuča na Korčuli, Račišće – Foto: Mima Drušković

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned