Saturday, Aug. 8, 2020

U Dalmaciji pijavica i tuča, novi rekordi u Splitu, već u petak stiže nova ciklona (FOTO)

Autor:

|

02.12.2014

|

Kategorije:

U Dalmaciji pijavica i tuča, novi rekordi u Splitu, već u petak stiže nova ciklona (FOTO)

Ušli smo u osmi uzastopni dan ciklonalnog djelovanja na vrijeme u Hrvatskoj. Zadnja 24 sata ciklona Edita donijela je barem malo oborina cijeloj zemlji, a lokalno je palo preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Do 15 sati najviše oborina je palo u Cisti Velikoj, 28 litara po kvadratnom metru. Slijede Osijek Retfala 27, Muć 24, Brodsko Vinogorje 21, Baška na Krku i Hreljin 20 itd.

Ciklonalni centar tijekom utorka nalazi se u blizini Sardinije. Zbog toga se i danas u Italiji javljaju jača grmljavinska nevremena, a razvoj naoblake donio je nove nestabilnosti i dijelovima Jadrana. Ciklona će biti pristuna još 24 sata, a onda će se popuniti što će nakon 9 dana označiti kraj njenoga utjecaja. No stabilizacija vremena  bit će prolazne narave, već u petak stiže nova sredozemna ciklona koju je Crometeo tim nazvao Feliks. Za razliku od Edite, Felisk pad temperature zraka tijekom nedjelje donosi čitavom Jadranu.

Iza 12 sati grmljavinski se oblak razvio nad Bračom, te se postupno širio prema obali. Na zapadnom dijelu Brača, na Čiovu i na trogirskom području prolazno je bilo tuče. Iza 14 sati tuče je bilo i zapadno od Omiša. Oko 12:50 na moru pored Milne na otoku Braču razvila se velika pijavica koje je potrajala desetak minuta. Nošena južnim visinskim vjetrovima pijavice se kretala prema Mrduiji, gdje se naposlijetku raspala.

Velike temperaturne razlike nastavile su se i tijekom današnjeg dana. Dok su u unutrašnjsti Hrvatske čak i najviše dnenve temperautre jedva iznad 0°C, na Jadranu su iznad 15°C, a u dijelovima srednje Dalmacije i proljetnih 20°C. Tako je moguće da će i današnji dan donijeti nove temperaturne rekorde za prosinac.

Nastavljaju se splitski rekordi

Split je tijekom jučerašnjeg dana oborio mnoge temperaturne rekorde. Na službenoj meteorloškoj postaji DHMZ-a Split Marjan jučerašnjih je 18,6°C nova apsolutna maksimalna temperatura zraka za prosinac. Također, jučerašnjih 16,6°C je najviša ikada izmjerena minimalna dnevna temperatura zraka. Kao da to nije dovoljno, jučerašnji dan je sa srednjom temperaturom od 17,8° za čak 7,8° bio topliji od višegodišnjeg prosjeka (1961-1990). Tako je jučerašnji dan, gledajući prosječnu dnevnu temperaturu zraka, postao najtopliji prosinački dan u povijesti mjerenja. Do sada je najviša prosječna dnevna temperatura zabilježen 2. prosinca 2004. i iznosila je 16,5°C. Osim što je jučarašnji dan imao najvišu prosječnu dnevnu temperaturu u prosincu ikada, imao je drugu najvišu prosječnu dnevnu temperaturu kada se gleda cijela klimatološka zima. Toplije je bilo samo 22. veljače 1990, kada je iznosila 18,4°C.

Jedan datumski temperaturni rekord oboren je i tijekom današnjeg dana na postaji Split Marjan. Već je u 11 sati izmjereno 17,4°C pa je potučen dosadašnji datumski maksimum. Do sada je dnevni maksimum za 2. prosinca iznosio 17,3°C, što je izmjereno 1959. godine. Vrlo je vjeorjatno da će i prosječna dnevna temperatura zraka danas također biti rekordo visoka.

Satelitska snimka i detekcija munja za vrijeme pijavice kod Milne na Braču (WeatherMaps / Eumetsat)

p01

p02

Velika pijavica na moru pred Milnom. Foto: Duje Vuletić
p00

Tuča u Trogiru: Nikola Stjepanović

p03

 

Nevrijeme pred Splitskim vratima. Foto: Petar Šiškop05

p06

Olujni oblak istočno od Splita. Foto: Toni Trumbić
o1

Tuča u Krilu Jesenice. Foto: Ivana Tomić
o2

o3

o4

o6

o7

o8

o9

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić