Friday, Sep. 20, 2019

U Gorskom kotaru više od 1 metra snijega

Autor:

|

14.02.2018

|

Kategorije:

U Gorskom kotaru više od 1 metra snijega

Nakon snježnih uzbuđenja početkom tjedna, s odmicanjem ciklone vrijeme se u našim krajevima postupno stabilizira. Iako ni srijeda nije bila potpuno suha, oborine (malo kiše ili snijega u kopnenim krajevima) su bile tek mjestimične i slabe.

Jutro je najhladnije bilo u višem gorju. Na Zavižanu je izmjerena minimalna temperatura od -10.1°C, uz jutarnju visinu snijega od 192 cm. To je prvi ledeni dan (minimalna temperatura je -10.0°C ili niža) u 2018. godini na Zavižanu. U  siječnju takvih dana na Zavižanu nije bilo, a u prosincu ih je bilo 8 (dva više od prosjeka za taj mjesec). Svi ledeni dani u prosincu na Zavižanu su zabilježeni do 21.12. tj. do  početka astronomske zime.

U Pargu je jutros izmjereno -8.0°C, a na Puntijarci -5.8°C. Vrlo hladno jutro je osvanulo i u unutrašnjosti Istre. U Pazinu se temperatura spustila do -7.2°C, a izmjereno je i  9 cm snijega na tlu. Iako je danju temperatura u Pazinu bila za 14.5°C viša od jutarnje (maksimalna je iznosila 7.3°C) visina snježnog pokrivača se tijekom dana smanjila samo za 1 cm.

Na meteorološkoj postaji Zadar Zemunik jutros se temperatura spustila do -5.5°C. U  nizinama unutrašnjosti minimalne temperature su se uglavnom  kretale od -2 do 0 ili 1°C.

Slabog mraza je jutros bilo mjestimice i uz obalu sjevernog Jadrana (Rijeka, -0.7°C).  U Dalmaciji su minimalne temperature imale vrijednosti od 1 do 4°C.

Najviše dnevne su samo u najvišem gorju ostale negativne (Zavižan -7°C, Puntijarka -3°C), a do 2°C su porasle i u Gorskom kotaru. U nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature su se kretale od 2 do 6°C, a na Jadranu od 8 do 11°C.

Jutros su i u Gorskom kotaru izmjerene prve ovosezonske visine snijega od 1 metra ili više. U Crnom Lugu je u 7 sati ujutro izmjereno 100 cm snijega, au Delnicama 113 cm. Uz već spomenuti Zavižan više od pola metra snijega je ujutro izmjereno još na nekoliko postaja: Parg Čabar 85 cm, Puntijarka 83 cm, Plitvička jezera 77 cm, Ogulin 76 cm, Slunj 62. Zabilježimo i 48 cm u Gospiću i 42 cm u Otočcu.

Od nižih predjela jutros je najviše izmjereno u Bednji, 30 cm te Karlovcu 21 cm.

Naslovna slika: Satelitska snimka sjevernog Jadrana, Gorskog kotara i Like pokazuje područja pod snijegom

slika

Gorski kotar – izvor: Facebook Gorski kotar u fotografiji

Delnice

slika

Fužine

slika

slika

Brod Moravice

slika

Mrkopalj

slika

slika

Crni Lug

slika

slika

Ravna Gora

slika

Skrad

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Ned