Tuesday, Aug. 4, 2020

U Gorskom kotaru više od 1 metra snijega

Autor:

|

14.02.2018

|

Kategorije:

U Gorskom kotaru više od 1 metra snijega

Nakon snježnih uzbuđenja početkom tjedna, s odmicanjem ciklone vrijeme se u našim krajevima postupno stabilizira. Iako ni srijeda nije bila potpuno suha, oborine (malo kiše ili snijega u kopnenim krajevima) su bile tek mjestimične i slabe.

Jutro je najhladnije bilo u višem gorju. Na Zavižanu je izmjerena minimalna temperatura od -10.1°C, uz jutarnju visinu snijega od 192 cm. To je prvi ledeni dan (minimalna temperatura je -10.0°C ili niža) u 2018. godini na Zavižanu. U  siječnju takvih dana na Zavižanu nije bilo, a u prosincu ih je bilo 8 (dva više od prosjeka za taj mjesec). Svi ledeni dani u prosincu na Zavižanu su zabilježeni do 21.12. tj. do  početka astronomske zime.

U Pargu je jutros izmjereno -8.0°C, a na Puntijarci -5.8°C. Vrlo hladno jutro je osvanulo i u unutrašnjosti Istre. U Pazinu se temperatura spustila do -7.2°C, a izmjereno je i  9 cm snijega na tlu. Iako je danju temperatura u Pazinu bila za 14.5°C viša od jutarnje (maksimalna je iznosila 7.3°C) visina snježnog pokrivača se tijekom dana smanjila samo za 1 cm.

Na meteorološkoj postaji Zadar Zemunik jutros se temperatura spustila do -5.5°C. U  nizinama unutrašnjosti minimalne temperature su se uglavnom  kretale od -2 do 0 ili 1°C.

Slabog mraza je jutros bilo mjestimice i uz obalu sjevernog Jadrana (Rijeka, -0.7°C).  U Dalmaciji su minimalne temperature imale vrijednosti od 1 do 4°C.

Najviše dnevne su samo u najvišem gorju ostale negativne (Zavižan -7°C, Puntijarka -3°C), a do 2°C su porasle i u Gorskom kotaru. U nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature su se kretale od 2 do 6°C, a na Jadranu od 8 do 11°C.

Jutros su i u Gorskom kotaru izmjerene prve ovosezonske visine snijega od 1 metra ili više. U Crnom Lugu je u 7 sati ujutro izmjereno 100 cm snijega, au Delnicama 113 cm. Uz već spomenuti Zavižan više od pola metra snijega je ujutro izmjereno još na nekoliko postaja: Parg Čabar 85 cm, Puntijarka 83 cm, Plitvička jezera 77 cm, Ogulin 76 cm, Slunj 62. Zabilježimo i 48 cm u Gospiću i 42 cm u Otočcu.

Od nižih predjela jutros je najviše izmjereno u Bednji, 30 cm te Karlovcu 21 cm.

Naslovna slika: Satelitska snimka sjevernog Jadrana, Gorskog kotara i Like pokazuje područja pod snijegom

slika

Gorski kotar – izvor: Facebook Gorski kotar u fotografiji

Delnice

slika

Fužine

slika

slika

Brod Moravice

slika

Mrkopalj

slika

slika

Crni Lug

slika

slika

Ravna Gora

slika

Skrad

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned