Wednesday, Jul. 8, 2020

Do kraja kolovoza puno sunca i topline!

Autor:

|

23.08.2016

|

Kategorije:

Do kraja kolovoza puno sunca i topline!

Za nama je vjetroviti ponedjeljak koji je u svom provom dijelu, zbog prolaska frontalnog poremećaja, donio kišu, pljuskove i grmljavinu, ali i pad temperature zraka. Poremećaj se postupno premjestio na jugoistok pa je jačanjem polja visokog tlaka zraka sa zapada počela stabilizacija vremena. Do kraja ovog tjedna neće više biti nikakvih meteoroloških iznenađenja. Postojana anticiklona osigurat će nam duži niz vedrih dana, a i vjetar će prema kraju tjedna sve više slabiti. Temperature zraka bit će u porastu pa će se vratiti dnevne vrućine.

JADRAN:

Utorak će biti pretežno vedar. Puhat će umjerena do jaka bura koja podno obalnog gorja i dalje može imati olujne udare, uglavnom ujutro. Podno Velebita ujutro će biti orkanskih udara preko 120 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 24 ponegdje u Zagori do 31°C na jugu Dalmacije.

Vedro će biti tijekom srijede. Ujutro i navečer će puhati umjerena do pojačana bura, ponegdje s vrlo jakim udarima, a podno Velebita olujnim udarima preko 100 km/h. Popodne će bura u Dalmaciji prolazno okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 32°C.

Stabilno ljetno vrijeme nastavit će se u pretežno vedri četvrtak. Ujutro i navečer će puhati slaba do umjerena bura, danju slab vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, a danju toplije i bit će od 29 do 33°C.

Petak će biti pretežno vedar. Ujutro će puhati slaba, rijetko gdje i umjeren bura. Danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji u kanalima među otocima popodne prolazno može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 32°C.

U subotu će biti vedro. Noću će puhati slaba bura, danju slab do umjeren maestral. Temperature zraka bez veće promjene ili stupanj niže u odnosu na petak. I nedjelja donosi nastavak stabilnog vremena uz obilje ljetnog sunca. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju će puhati slab maestral. Danju vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 28 do 32°C.

Po svemu sudeći, sve do kraja kolovoza neće biti promjene vremena, a možda i dalje! Zadržat će se vedro, a danju vrlo toplo i vruće.

UNUTRAŠNJOST:

Danas u sjeverozapadnim područjima dosta sunca, a drugdje će povremeno biti više oblaka. Najoblačnije vrijeme očekujemo u Slavoniji i Lici, samo ponegdje uz koju kap kiše. Ipak bi poslijepodne i u tim područjima trebalo biti kraćih sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren, na udare i pojačan vjetar sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu će prevladavati sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutro svježe, ali zbog vjetra vjerojatno neće biti jako hladno, a vjerojatno neće biti ni maglovito. Najviša dnevna temperatura mogla bi vrlo polagano rasti iz dana u dan pa će se u srijedu popodne kretati od 23 do 27 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija odlična.

Sredina tjedna i njegova druga polovica vjerojatno će nastaviti s lijepim, sunčanim i još toplijim danima. U četvrtak ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle, a danju će prevladavati sunčano. Vjetar će oslabjeti. Jutro malo svježije uz minimalnu temperaturu od 10 do 16, a najviša dnevna temperatura između 24 u brdovitim do 28 Celzijevih stupnjeva u nizinskim krajevima.

U petak pretežno sunčano i suho. Ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla jer će vjetar oslabjeti, a tijekom dana ponegdje mala do umjerena naoblaka. Puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ali ipak znatno slabiji nego u prvoj polovici tjedna. Jutarnja temperatura zraka bit će između 10 i 15, a najviša dnevna između 25 i 29 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će biti odlična pa će napokon meteoropati i kronični bolesnici na nekoliko dana zaboraviti na tegobe uzrokovane vremenom. Jedino kod alergičara bi moglo biti problema, posebno kod onih koji su alergični na ambroziju.

 Za vikend bi moglo još malo zatopliti pa ćemo vjerojatno opet imati ljetnu temperaturu zraka. I jutra, a osobito dani bi trebali postati topliji pa možda do samog kraja tjedna opet uhvatimo temperaturu oko 30 Celzijevih stupnjeva. Ujutro je mjestimice moguća magla. Evo dakle dobrih vijesti ne samo za one koji nešto rade ili španciraju nego i za one koji idu na kasniji godišnji pa ih je zabrinulo lošije vrijeme prošlog tjedna.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov