Wednesday, Jun. 3, 2020

U očekivanju fronte: Topla subota, sinjsko područje najhladnije

Autor:

|

10.01.2015

|

Kategorije:

U očekivanju fronte: Topla subota, sinjsko područje najhladnije

Iako u našim krajevima nije bilo  rekordnih  temperaturnih vrijednosti, subotu je većem dijelu zemlje obilježila iznadprosječna toplina, neprimjerena za  početak središnje dekade siječnja.

Jutarnje minimalne temperature su bile negativne samo u najvišem gorju. Na Biokovu (Sv. Jure) i Zavižanu je izmjereno -1°C. U većem dijelu  nizina unutrašnjosti su izmjerene najniže temperature od 0 do 6°C. Podatak da je u Ogulinu minimalna temperatura iznosila čak 9.7°C, govori nam o fenskoj situaciji i u našim krajevima. Na Jadranu je izmjerena najniža temperatura od 7 do 11°C.

Najviše dnevne su u većem dijelu zemlje bile dvoznamenkaste i kretale su se od 10 do 16°C. Najtopliji je bio Sisak sa 16.5°C. Današnja srednja dnevna temperatura u Sisku je iznosila 12°C, kao da je sredina travnja.

U najvišem gorju je se temperatura popela do 8°C (Zavižan),  a na Biokovu i do 9°C.

Zanimljivo je da je danas,  zbog magle koja se zadržala veći dio dana najhladnije bilo sinjsko područje.   Tako je najviša dnevna temperatura u Otoku danas dosegnula tek 5.8°C, u Bisku je izmjereno najviših 6.7°C, Hrvacama 6.9°C, a u Sinju 7.2°C.

Promjena koju u nedjelju donosi frontalni poremećaj sa sjeverozapada ipak neće biti izražena onako jako kao što se očekivalo prethodnih dana.  Ipak, do kraja nedjelje stiže zahlađenje, sjeverni vjetrovi i bura na Jadranu.  Snijeg, ali ne obilan će zabijeliti gorje, a padati će i u nizinama unutrašnjosti. Ipak, to nije najava dužeg hladnijeg razdoblja jer nova južina i zatopljenje stiže već u prvom dijelu novog tjedna.

Najviše dnevne temperature 10.1.2015. – pljusak.com

 

Zalazak sunca u Donjem Miholjcu – foto: Luka Balković

 slika

slika

Zagrebački zalazak – foto: Zvonimir Katančić

 slika

slika

Pogled prema Ivančici i Ravnoj gori iz Čakovca– foto: Miro Hanžeković

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned