Thursday, Jul. 16, 2020

U očekivanju fronte… vrućina i sparina

Autor:

|

13.08.2014

|

Kategorije:

U očekivanju fronte… vrućina i sparina

U očekivanju fronte i ciklone,  srijeda je protekla u znaku pretežno sunčanog, u većini krajeva vrućeg i izrazito sparnog vremena.  Po podacima DHMZ-a najviša dnevna temperatura danas je izmjerena u Kninu i Šibeniku, 34°C.  Makarska, Ploče, Osijek i Slavonski Brod su imali maksimalnih 33°C.  U većini mjesta je izmjereno najviših 30 do 32°C,  a 28 ili 29°C  je bilo u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.  Toplo je bilo i u višem gorju, s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 14°C.

U Šibeniku je primjerice posljednjih 7 dana najviša dnevna temperatura prelazila vrućih 30°C.  Time se broj vrućih dana u kolovozu izjednačio s ukupnim brojem vrućih dana u čitavom srpnju.  I u Splitu je  danas bio sedmi uzastopni  vrući dan, dok ih je u čitavom srpnju bilo tek 6 (prosjek je 17).

Dan je obilježila i neugodna sparina uz visoku vlažnost zraka. Vrućina i sparina obilježavaju i posljednje sate srijede, dok se  fronta još zadržava zapadnije od naših krajeva. Tako je u 22 sata tek ponegdje u unutrašnjosti temperatura bila stupanj ili dva ispod 25°C, a na Jadranu je najčešća bila blizu  ili je dosegnula i 30°C. U  Makarskoj je tako u 22 sata izmjereno 32°C, a na 1762 metra više, na Biokovu je tada izmjereno 18°C.

Zabilježimo i da je u mnogim mjestima duž Jadrana temperatura mora danas  dosegnula vrlo toplih 27°C.

Tijekom poslijepodneva je izraženija oborinska linija zahvatila Sloveniju, a njen južni rub je zahvatio i sjeverozapad i sjever Istre.  U Sloveniji, posebno na njenom sjeverozapadu bilo je već obilnijih oborina. Tako je u zadnja 24 sata (do 20 sati) na Kredarici palo 80 mm kiše, a na postaji Rateče 67 mm.   Upravo dok ovo pišemo, u posljednjem satu srijede oborina ima opet u Istri, a oborinska zona iz Slovenije prelazi i na područje Hrvatske.

„Zlatni“ kraj dana u Zagrebu – foto: Vesna Holjevac

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned