Wednesday, Jun. 3, 2020

U očekivanju Genovske ciklone: Olujno jugo na Jadranu

Autor:

|

26.04.2017

|

Kategorije:

U očekivanju Genovske ciklone: Olujno jugo na Jadranu

Nakon „zimske“ ciklone proteklog tjedna i nekoliko dana stabilnog i suhog vremena, posljednji dani travnja donose nam izraženiju kišnu epizodu osobito na Jadranu i krajevima uz Jadran.  Nakon dužeg vremena stiže nam Genovska ciklona koja će donijeti vrlo obilne oborine u našim i susjednim krajevima.

Meteorološke službe Italije i Slovenije su za sjeveroistok Italije i sjeverozapad i jugozapad  Slovenije izdale žuta i narančasta upozorenja u sustavu Meteo alarm zbog očekivanih obilnih oborina tijekom slijedeća dva dana.   U Alpskom području se očekuje obilan snijeg. Prognozira se od 75 do 100 cm snijega, a na visinama iznad 2000 metara i  preko 100 cm novog snijega.

Slovenski meteorološki zavod Arso upozorava da se u gorskim krajevima južne, zapadne i sjeverne Slovenije očekuje od 100 do 250 litara kiše.

DHMZ je za četvrtak izdao žuto upozorenje za obilnu kišu u riječkom zaleđu, a za cijeli Jadran te Gorski kotar i Liku za jako i olujno jugo i jugozapadni vjetar.

Već je srijeda bila vrlo vjetrovita. Udari juga duž obali su bili  olujni. Po podacima DHMZ-a kretali su se od 60 km/h u Dubrovniku do 90 km/h u Visu. Zbog jakog i olujnog juga večeras je u prekidu trajektna linija Lopar-Valbiska te brojne katamaranske linije.

U unutrašnjosti je također bilo vjetrovito uz umjeren i pojačan jugozapadni vjetar. Uz najviše sunčanog vremena temperature su u Slavoniji porasle do 25°C. Po podacima DHMZ-a najtopliji su bili Osijek Klisa i Slavonski Brod sa 24.6°C i  Gradište s 24.5°C. Toplo je bilo i u ostalim nizinskim područjima s temperaturama od 21  do 24°C.  Na Jadranu je izmjereno od 16°C na oblačnijem sjevernom dijelu do 20°C u Dalmaciji gdje je bilo više sunčanog vremena.

Malo kiše je u zadnja 24 sata palo tek ponegdje na sjeveru Jadrana i u Gorskom kotaru. Izdvajamo samo podatak iz Crnog Luga gdje je (prema mjerenju u 8 sati ujutro) palo 18 mm kiše. Na toj postaji su u slijedeća dva dana vrlo izgledne troznamenkaste količine kiše.

Jugo u  Dragama,  26.04.2017. Foto: Šime Barešić / Otrow Photography

Split  26.4.2017. Foto: Kathrin Kopp

Jugo na Zadarskoj rivi. 26.4.2017. Foto: Šime Feštin Photography

Jugo u Zadru. 26.4.2017. Foto: Luka Papić Photography

Jugo na Zadarskoj rivi. 26.4.2017. Foto: Zoran Štrbac Photograpy

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned