Saturday, Oct. 31, 2020

U Slavoniji dramatično, u Bošnjacima kod Županje se oglasile sirene

Autor:

|

17.05.2014

|

Kategorije:

U Slavoniji dramatično, u Bošnjacima kod Županje se oglasile sirene

Istok zemlje i dalje je ugrožen poplavama. Prema informacijama koje smo upravo primili – nabujala Sava probija nasip u Bošnjacima kod Županje, sirenama je oglašena opća opasnost.

Velik dio stanovnika uključio se u borbu protiv rastuće vode. Cijelu noć punile su se vreće s pijeskom i podizali zečji nasipi kako bi se obranila Županja. Angažirana je i vojska.

Zbog oblinih kiša i visokog vodostaja Save sinoć je proglašeno izvanredno stanje za područje Županje i općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja.

Kod Požege je, zbog izlijevanja Orljave, domove moralo napustiti 500 osoba, a u Lipiku njih 50.

Najugroženije je područje županjske Posavine te Slavonskog Šamca gdje se u Savu ulijeva nabujala rijeka Bosna. Iako je u Županji proglašeno izvanredno stanje obrane od poplave, a bit će i u Slavonskom Šamcu – još nema potrebe za evakuacijom stanovnika, smatra Đuro Štefančić iz Hrvatskih voda, rukovoditelj obrane od poplava na području Šamca.

A vodostaj Save kod Slavonskog Šamca oborio je povijesni rekord iz 1970. godine i to za više od jednog metra. Jučer od ranog jutra do ponoći stotinu vojnika i dvostruko više mještana Slavonskoga Šamca gradilo je zečje nasipe te podizalo visinu postojećeg nasipa koji štiti mjesto od rijeke Save.

Cijelu noć se dežuralo na poplavljenim područjima uz podivljalu Orljavu u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Dobre su vijesti da se stanje smiruje i vodostaj opada. Najkritičnije je i dalje u pleterničkim naseljima Gradac i Ivandvor. Ondje je u vodenom okruženju 300-injak kuća iz kojih su jučer evakuirani djeca i stariji. Zbog nezapamćenih oborina Orljava se pretvorila u vodenu bujicu koja je nosila sve pred sobom. Ni najstariji mještani ne pamte takvu poplavu. Šteta će na objektima i usjevima biti golema.

Izvor: HRT

Foto naslovna slika: Ivan Baboselac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Joško Markov