Saturday, Jul. 4, 2020

U Splitu najjača bura posljednjih 10 godina: 155 km/h i osjet hladnoće -10°C! (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

09.02.2015

|

Kategorije:

U Splitu najjača bura posljednjih 10 godina: 155 km/h i osjet hladnoće -10°C! (FOTO, VIDEO)

Između polja niskog tlaka zraka nad Turskom i Grčom i polja vrlo visokog tlaka zraka iznad sjeverozapadne Europe, nad našim područjem prevladava vrlo vjetrovito i hladno vrijeme.

Na službenoj meteorološkoj postaji Split Marjan jutros su zabilježeni orkanski udari od 155 km/h. Radi se o najjačoj buri zadnjih deset godine, ujedno i najjačem vjetru bilo kojega smjera. Jača bura zadnji put puhala je u Splitu 14. studenog 2004. godine, točnije za vrijeme ciklone koju je Crometeo tim nazvao Dorothy, i kada su udaru bure dosezali 174,6 km/h.

U 6 sati ujutro prosječna brzina bure na službenoj meteorološkoj postaji DHMZ-a Split Marjan iznosila je 24 m/s, odnosno 86,4 km/h. Ako se uzme u obzir da je u tom terminu temperatura zraka bila 0 Celzijevih stupnjeva, kombinacija vjetra i temperature davala je osjet hladnoće od čak -10°C.

 

Orkanskih udara bure bilo je i drugdje. U Makarskoj su udari bure dosezali 144 km/h, Čilipima 130 km/h, a u Šibeniku 126 km/h. U zadarskom su zaleđu najjači udari dosezali 104 m/g. Spomenimo da je najveća službena brzina bure u Makarskoj iznosila 212 km/h, tako da današnja bura daleko od rekordne.

Na biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se u 8 sati spustila na 15 Celzijevih stupnjeva ispod nule. Na Promini je bilo -8°C. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najniža temperatura zraka u naseljenom dijelu Dalmacije izmjerena je u Lovreću i iznosila je -4,3°C. Slijede Ljubitovica s -4,1°C, Muć -3,5°C, Cista Velika -3,4°C, Sinj Pavići -3,2°C, Otok -3,1°C, Bisko -2,9°C, Miljevci -2,7°C, Drniš -2,4°C, Dol na Hvaru -2,3°C, Knin -2°C, Šibenik i Vodice -1°C, Split 0°C. Minimalna temperatura u Dubrovniku, Makarskoj i Pločama bila ja +1°C, Komiži i Dubrovniku +2°C, a najviših +3°C izmjereno je Na Palagruži.

Bura srušila reklamu sa zgrade u Dubrovačkoj i blokirala promet

Uslijed najjače bure posljednjih deset godina oko 13 sati otpala je zapadna fasada zgrade sedmerokatnice na križanju Dubrovačke i Vukovarske ulice u Splitu. Procjenjuje se da je otpalo oko 120 kvadratnih metara fasade.

Fasada je otpala zajedno s postojećom reklamom. Sreća je u nesreći da uslijed pada fasade nitko nije ozlijeđen, a za sada nisu prijavljene ni štete na automobilima.

Nakon dojave Centra 112 o ovom događaju, na teren su u vrlo kratkom vremenu izašli vatrogasci JVP Split, policija, Cestar ali i HGSS.

Alpinist Ivica Matković bio je zadužen spustiti se s vrha zgrade i ukloniti ostatke fasade radi opasnosti po prolaznike, a u to vrijeme za sav promet bila je zatvorena Dubrovačka ulica. Policija je u potpunosti zatvorila promet između dva semafora, od križanja s Vukovarskom, pa sve do Higijenskog. Akciju Ivice Matkovića osiguravali su pripadnici JVP-a Split.

– Usprkos orkanskim udarima vjetra, odmah po dojavi sam došao na zgradu. Zapravo je reklama držala otpadajuću “stiropor” fasadu da potpuno ne otpadne, a mi smo je konopima održavali koliko god smo mogli. Nakon što je policija blokirala promet, pustili smo konope i fasada se sama od sebe urušila. Nakon toga smo sa zgrade uklonili ostatke fasade – rekao nam je alpinist kojemu su pomagali Toni Pranić i sin Rok.

Ostatke fasade i reklame s ceste i okolice uklonili su radnici Cestara, a JVP Split je završio intervenciju iza 14 sati.

Pomorski promet bio u prekidu

Jaki udari bure i sjevernog vjetra koji su od nedjelje popodne zahvatili Split i okolicu, te u noći bili u pojačanju, prekinuli su u jutarnjim satima trajektne i katamaranske veze s otocima, a bilo je i više intervencija vatrogasaca zbog stabala koja je čupala bura.

Zbog jakog vjetra došlo je do kvara na dalekovodu, pa su stanovnici Korešnice kod Splita jutros bili bez struje.

U prekidu su biletrajektne linije: Split-Supetar, Sućuraj-Drvenik, Split-Rogač, Sumartin-Makarska te katamaranske linije: Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split i Vis-Split.

Splitski i makarski vatrogasci sinoć i jutros su morali intervenirati zbog srušenih stabala. U Splitu je u 22.50 sati preko prometnice u Križanićevoj ulici palo stablo i oštetilo parkirani osobni automobil.

Prema prvim informacijama makarskoga Gradskog centra Osejava, olujna bura nije pričinila veće štete na gospodarskim ni drugim objektima, a manje štete zabilježene su na prometnim znakovima, reklamama, tendama, u maslinicima i borovoj šumi.

Jutros oko tri sata dva su bora pala preko ceste kod hotela Lav zbog čega su intervenirali pripadnici DVD-a Podstrana. Tri sata kasnije velika grana bora pala je na cestu u Šimićevoj ulici u Splitu, dok se bor opasno nagnuo i zaprijetio da će pasti te su na terenu djelatnici Parkova i nasada.

U Makarskoj, na adresi don Mihovila Pavlinovića, vatrogasci su tijekom noći na teren morali zbog palme koja nije izdržala udare vjetra. Petero vatrogasaca je s dva vozila došlo intervenciju, ispilali i uklonili palmu.

Osim uklanjanja stabala s prometnica vatrogasci su imali posla i sa požarima, pa su tako u u nedjelju oko 17 sati primili dojavu o požaru u Lisjak – Bisku, a već desetak minuta kasnije stigla je nova dojava o manjem požaru trave na padinama Mosora iznad vodospremnika.

Na Makarskom primorju puše bura olujne jačine prosječnom brzinom od osamdesetak, a na udare i do 130 kilometara na sat. Zbog jakog vjetra vozačima se preporuča pozornija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko od Makarske, na Baškom Polju kao i na brzoj prometnici od Baškog Polja do južnog ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu.

Brojni problemi i na dubrovačkome području

Jaka bura koja jutros puše na dubrovačkom području, čiji udari mjestimično prelaze 100 kilometara na sat, uzrokuje brojne probleme u tamošenjm zračnom, cestovnom, kao i pomorskom prometu.

Prema informacijama iz Zračne luke Dubrovnik, tamo jutros nema ni slijetanja ni polijetanja, a putnici koji su jutros trebali linijom Croatia-e Airlines letjeti za Zagreb autobusima su upućeni u splitsku zračnu luku. Prema rasporedu letenja u dubrovačku zračnu luku do 14 sati, kada je najavljeno djelomično smanjivanje vjetra, trebali bi sletjeti zrakoplovi British Airwaysa i Croatia Airlinesa, no za sada je upitno hoće li to biti moguće.

Pomorski promet prema Elafitskom otočju teče redovno, a u prekidu su katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split, doznaje se iz dubrovačke Lučke kapetanije.

Također, zbog jakog vjetra za sve oblike prometa zatvoren je i most dr. Franja Tuđmana, a obilazak je kroz Sustjepan. Jak vjetar također povremeno usporava promet na dionicama autoceste A1: tunel Sveti Rok- vijadukt Božići, Skradin-Bisko, Šestanovac-Vrgorac i Ploče-Karamatići.

Orkaanski udari bure u Kaštelanskom zaljevu dizali su morsku prašinu. Foto: Željana Vinčić

Bura u Splitu. Foto: Miroslav Lelasb00

b01

b03

b04

b05

b06

b07

b08

b09

b10

b11

b12

b13

b14

b15

Bura u Kaštelanskom zaljevu slikana iz Kaštela. Foto: Teo Nino
n1

n2

n3

n4

n5

n6

Bura u Splitu. Foto: Petar Šiško
b01

b02

b03

b04

b05

b06

b07

b08

Pad fasade u Splitu. Foto: Miroslav Lelas
1

2

3

4

5

6

7

9

10

11

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić