Wednesday, Jun. 23, 2021

U Zadru u subotu palo više kiše od mjesečnog prosjeka

Autor:

|

04.05.2019

|

Kategorije:

U Zadru u subotu palo  više kiše od mjesečnog prosjeka

U očekivanju izražene hladne fronte koja se sa sjevera Europe spušta prema Sredozemlju, subota je protekla uz promjenjivo i nestabilno vrijeme.  Na Jadranu je u noći od petka na subotu te u subotu ujutro bilo i izraženijih grmljavinskih pljuskova.

U ranim jutarnjim satima Zadar je zahvatilo izraženije grmljavinsko nevrijeme koje je donijelo vrlo obilnu kišu. U zadnja 24 sata (do 20 sati) na meteorološkoj postaji Zadar Puntamika palo je 65 litara kiše. Glavnina te kiše pala je u samo par sati tijekom subotnjeg jutra.  To je više od prosječne količine kiše za cijeli mjesec svibanj.  Naime, prosječno u svibnju u Zadru (razdoblje 1961.-2018) padne 63.6 litara kiše na kvadratni metar. Na meteorološkoj postaji Zadar Zemunik pale su 52 litre kiše na kvadratni metar. Na meteorološkoj postaji  OŠ Zadarski otoci (www.pljusak.com) danas je izmjereno 55 litara kiše na kvadratni metar (glavnina tijekom jutarnjeg pljuska).

U Lastovu su (do 20 sati) pale  42 litre kiše na kvadratni metar. Izraženijih pljuskova je tijekom dana bilo i u unutrašnjosti Istre. U Pazinu je pala 31 litra kiše na kvadratni metar. Još neke količine kiše pale do 20 sati su: Rab 29, Gospić 28, Zavižan 22, Hvar, Komiža i Ploče 14, Palagruža 13, Dubrovnik 11, Rijeka 10…Osim spomenutog Gospića, u kopnenim krajevima je do večeri kiše bilo manje (Ogulin 8.2, Puntijarka 7.4, Bjelovar, Sisak i Zagreb Pleso 7…), a na istoku Slavonije se do večeri zadržao suho.

Na kopnu je raspon najviših dnevnih temperatura bio od 15°C na sjeverozapadu (Varaždin 14.5°C) do 21°C u Slavoniji (Gradište 21.4°C).  Svježije je bilo u višem gorju. Tako je na Zavižanu najviša dnevna temperatura dosegnula tek 4°C.  Nakon što je prije tjedan dana bilo palo više od pola metra novog snijega, jutros ga je preostalo još 4, a večeras u 20 sati su izmjerena 3 cm snijega.

Na Jadranu je raspon najviših dnevnih temperatura bio manji i uglavnom su izmjerene vrijednosti do 16 do 18°C, a u Šibeniku i Makarskoj i 19°C.

Naslovna slika: Otočić Pohlib, koje se nalazi između otoka Mauna i Planika, u noći na subotu 4. svibnja  se našao pod opsadom munja. Preko 2 sata je grmljavinska linija putovala od Premude preko Oliba do Paga.
Foto: Marin Pitton Photoart

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned