Saturday, May. 30, 2020

Upoznajte vrijedne kaštelanske gimnazijalce uključene u GLOBE projekt

Autor:

|

13.05.2015

|

Kategorije:

Upoznajte vrijedne kaštelanske gimnazijalce uključene u GLOBE projekt

Inicijativom profesorice geografije Olivere Dropuljić i profesorice biologije i kemije Ivanke Stipoljev, srednja škola “Braća Radić” Kaštel Štafiić  – Nehaj, gimnazija Kaštel Novi, uključila se u mrežu GLOBE škola. Desetak učenika 1. i 2. razreda opće gimnazije redovito vrše mjerenja atmosfere, fenologiju, biometriju i mjerenja voda (mora) i tla.

Vrijedni kaštelanski gimnazijalci ovog su proljeća sudjelovali prvi put na međužupanijskom GLOBE natjecanju koje se održalo u Omišu. Sjajnom prezentacijom ostavili su snažan dojam, a impresionirali su predstavnike udruge Crometeo koja im je obećala pomoći u daljnjem bavljenju meteorološkim aktivnostima.

Učenike GLOBE grupa, kao i njihove profesorice, susreli smo u njihovoj školi, gdje su nam demonstrirali kako izgleda jedan uobičajen “GLOBE” dan, a u što se možete sami uvjeriti u priloženoj foto galeriji.

Što je GLOBE?

Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE – “Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša” obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa; sporazum je potpisan 13. travnja 1995. Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U program je danas uključeno preko 100 zemalja, s ukupno preko 20.000 uključenih škola, a na svakom od kontinenata (pa čak i na Antarktiku) postoji bar jedna GLOBE škola.

Što kaštelanski gimnazijalci kažu o GLOBE aktivnostima

 

IVAN ĆURKOVIĆ

Od kada je škola uključena u GLOBE i zašto ste to učinili?

– S aktivnostima smo počeli u studenom prošle godine. Željeli smo početi mjerenja atmosfere i meteoroloških parametara na našem području, odnosno u okolici škole. U ovih pola godine smo vrlo zadovoljni projektom i nadamo se daljnjim istraživanjima. Motiv nam je i to da se nešto slično nije radilo nigdje drugdje u Kaštelima. U grupi nas je desetak, a ova aktivnost nas je dodatno zbližila.

Oduzima li vam ovo mnogo vremena?

– Ne. Sve ovo radimo sa zadovoljstvom. Najbitnije je biti zainteresiran za projekt. Ako postoji interes, kao u našem slučaju, ni svakodnevna mjerenja ne predstavljaju osobito problem.

 

IVAN BAŠIĆ

Što sve radite unutar GLOBE projekta?

– U parku Shoulavy mjerimo biometriju. To znači na da na prostoru (pikselu) 30 puta 30 metara proučavamo koja stabla tu dominiraju, te pokrov tla. Tako smo točno odredili koja vrsta stabala tu rastu, koja dominiraju, što se tiče pokrova tla može se reći da je jednoličan. Proučavamo još atmosferu, oborine, naoblaku…

Mjerenja vršite na dvije lokacije?

– Točno. Prva lokacija u Kaštel Sućurcu. Tu mjerimo količinu i pH oborina. S obzirom da je Sućurac industrijska zona željeli smo znati hoće li rezultati, osobito pH oborina, biti drugačiji nego u Kaštel Novom. Do sada nismo utvrdili nikakve bitne razlike, što je pomalo iznenađujuće

Utječe li vam ova aktivnost na ocjene u školi?

– Ne direktno, ali može doći do povišenja ocjena.

Kakvi su komentari drugih učenika na vašu aktivnost?

– Ima dosta zainteresiranih, ali ima i onih koji govore da nam to nije potrebno i koji nam govore da nam to oduzima dosta vremena. No, mi im odgovaramo da smo zadovoljni s projektom i da se nadamo da će se još više učenika uključiti. Cilj nam je da što više učenika postane svjesno važnosti ekologije i ugroženosti našeg okoliša.

 

 DOMAGOJ LUKAČ

Tvoja škola je prvi put sudjelovala u međužupanijskom natjecanju ovoga ožujka u Omišu. Kakva su bila iskustva?

– Iskustva su vrlo dobra. Mi smo zadovoljni izvedbom svoje prezentacije. Bodovno nismo mogli postići osobito jak rezultat jer smo svoja mjerenja počeli tek 4 mjeseca prije samog natjecanja.

Koju bi ocjenu dao organizatoru, od 1 do 5?

– Bilo je odlično, čista petica!

Hoćete li se prijaviti na sljedeće natjecanje?

– Naravno. Imat ćemo znatno duže razdoblje kontinuiranih mjerenja. Također planiramo postaviti meteorološku postaju u okolici škole što će dodatno obogatiti opseg posla kojeg obavljamo. Raduje nas i spremnost udruge Crometeo da nam svojim iskustvima i znanjem pomogne u meteorološkim djelatnostima.

Foto: Miroslav Lelas
globe 001

globe 002

globe 003

globe 004

globe 005

globe 006

globe 007

globe 008

globe 009

globe 010

globe 011

globe 012

globe 013

globe 014

globe 015

globe 016

globe 017

globe 018

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić