Sunday, Jul. 12, 2020

Upozorenje je bilo točno: Pod ledom pola Hrvatske! (FOTO)

Autor:

|

06.01.2016

|

Kategorije:

Upozorenje je bilo točno: Pod ledom pola Hrvatske! (FOTO)

Jučer teško da neki medij nije prenio informaciju da je Državni hidrometeorološki zavod, unutar sustava MeteoAlarm, za dio zemlje izdao crveni – najveći stupanj opasnosti za mogućnost pojave opasnih meteoroloških pojava. Iako je od medija do medija način na koji je to napravljeno vrlo varirao, događaji koji su zbili prethodne noći i tijekom današnjeg dana pokazali su da je bilo ispravno upozoriti na ono što dolazi! Iako su mnogi takvo upozorenje komentirali kao senzacionalizam, stanovnicima vremenskom nepogodom pogođenog prostora jasno je da je upozorenje bilo – točno!

Nakon što je veći dio unutrašnjosti zemlje, Like i Gorskog kotara prekrio snijeg, jučer i danas javila se kiša koja se smrzava u dodiru s tlom. Ova pojava nastaje kada se u najnižem sloju atmosfere, troposferi, dogodi temperaturna inverzija, odnosno kada u prizemnom sloju temperatura raste s visinom. Primjerice, jučer je u Zagrebu uz tlo i prvih nekoliko stotina metara od tla temperatura zraka bila ispod 0°C, a u sloju od 700 do 1200 metara nadmorske visine bila je u „pozitivi“. U tom slučaju kada dođu oborinski oblaci pada kiša, no kako je podloga zaleđena na nekoliko stupnjeva ispod nule, kiša se postupno ledi na svemu na što padne.

Slična, ali ipak drugačija pojava je „ledena kiša“. Voda ima svojstvo da može ostati u tekućem stanju čak i kada joj je temperatura zraka (značajno) ispod 0 Celzijevih stupnjeva. Takve kapljice nazivamo pothlađene kapljice i one se trenutno lede čim dodirnu bilo kakvu podlogu. U oba slučaja stvara se opasna poledica koja stvara probleme, osobito vozačima i pješacima. Poledica postaje posebno opasna ako oborine potraju duže vrijeme. Tada nagomilani led počne stvarati velik pritisak na granama, stablima, električnim stupovima žicama na otvorenom, dalekovodima i počinje njihovo savijanje i pucanje pod teretnom leda.

Kiša koja se ledi u dodiru s tlom padala je prethodne noći u velikom dijelu sjeverozapadne Hrvatske, Slavnije i Gorskog kotara. Ipak, ekstremni prizori kakve smo mogli vidjeti prije dvije godine u Gorskom kotaru, srećom, nisu se dogodili. Dolaskom hladnije zračne mase, na zapadu unutrašnjosti kiša je postupno prešla u snijeg. Na Jadranu je padala kiša uz znatno više temperature zraka nego u unutrašnjosti.

U priloženoj foto galeriji pogledajte zaleđenu Hrvatsku koju su snimili fotografi Crometeo tima.

Lipovljani. Foto: Luka Štelma


Zagreb. Foto: Ivan Baboslec


Zagreb. Foto: Bruno Fantulin

Donji Miholjac. Foto: Luka Balković


Koprivnica. Foto: Marko Posavec


Koprivnica. Foto: Mirko HanžekovićKomentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić