Tuesday, Jul. 14, 2020

Uskoro stiže Talija, nova kišna ciklona

Autor:

|

08.09.2014

|

Kategorije:

Uskoro stiže Talija, nova kišna ciklona

Već smo tjedan dana u klimatološkoj jeseni. Naime, 1. rujna označava početak klimatološke jeseni koji se ove godine poklopio i s novom izraženom promjenom vremena. Kao da nam rujan odmah na početku želi reći da je prvi jesenski mjesec. Već u prvom tjednu rujna neki su gradovi ispunili mjesečnu oborinsku kvotu, a bilo je i problema s poplavama. U tom kontekstu nikako nije dobra vijest da nam sredinom i u drugoj polovici ovog tjedna dolazi nova kišna ciklona s kojom bi opet moglo biti obilne kiše i novih problema.

KOPNO:

Ponedjeljak, prvi dan škole, bit će ljepši dan koji bi mogao proći sasvim suho… Sve sudionike u prometu upozoravamo da je ujutro moguća kratkotrajna sumaglica ili magla pa prilagodite brzinu vremenskim prilikama. Tijekom dana djelomično sunčano i ugodno toplo sa slabim dnevnim vjetrom. Najviša dnevna temperatura bit će od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva u hladu.

Slično vrijeme trebalo bi se nastaviti i tijekom utorka. Već od jutra ugodno, ponegdje uz malo magle, a danju toplo i djelomično sunčano uz lagani južni vjetar. Najviša dnevna temperatura slična ili još malo viša nego u ponedjeljak.

Već tijekom srijede očekuje se nova promjena vremena koja bi nam tijekom dana mogla donijeti novu kišu ili pljuskove sa zapada. U početku toplo i pomalo sparno s južinom, ali kako promjena vremena napreduje kroz naše područje tako će doći do pada temperature i okretanja vjetra na sjeverne smjerove.

Četvrtak bi mogao biti najhladniji i najkišniji dan u ovom tjednu. Dosta oblaka, a povremeno će biti kiše ili lokalnih pljuskova. U Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj moguća je obilna kiša, mjestimice i preko 40 litara po kvadratnom metru. U Slavoniji će oborina biti manje. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Temperatura zraka uz takvo promjenjivo vrijeme vjerojatno cijeli dan neće prijeći 20 Celzijevih stupnjeva, osim u istočnoj Slavoniji.

Slično vrijeme očekuje nas i tijekom petka. Puno oblaka i puno kiše pa bi opet u nekim dijelovima unutrašnjosti moglo biti problema s previše vode i manjim poplavama. Temperatura zraka slična ili malo viša od one u četvrtak, a i dalje će puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Prognostički materijali ponovno upućuju na malo ljepše vrijeme tijekom subote i osobito nedjelje. Moguća je kratkotrajna jutarnja magla, a tijekom dana bi moglo biti i nešto sunčanog vremena. Još uvijek može biti kiše, ali u manjim količinama, a veća šansa za kišu je tijekom subote. Jutra će biti malo svježija, a dnevna temperatura blago će rasti.

JADRAN:

ponedjeljak u većini predjela djelomično sunčano i suho. Ujutro je u zaobalju moguća magla. U južnoj Dalmaciji povremeno će biti grmljavinskih nestabilnosti. Poslijepodne će lokalno u zaobalju biti prolaznih grmljavinskih pljuskova. Noću će puhati većinom slaba bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 28°C.

Utorak donosi pretežno sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Rijetko gdje u Dalmatinskoj zagori, uglavnom uz granicu s BiH, može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati slaba, podno Velebita umjerena bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

U srijedu će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, u Zagori popodne uz lokalno umjeren razvoj naoblake. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Oblačnije u drugom dijelu dana, a osobito navečer kada će gotovo posvuda biti kiše ili grmljavinskih pljuskova. Zapuhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

Pod utjecajem ciklone četvrtak donosi umjereno do znatno oblačno vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno će biti izraženijih neverina, kada u kratko vrijeme može pasti preko 40 litara oborine po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Kasno navečer na sjevernom Jadranu jugo će oslabiti i prestati, te okrenuti na umjerenu i pojačanu buru. Jutro će biti relativno toplo, a najviše dnevne temperature većinom od 21 do 26°C.

U petak na sjevernom Jadranu postupno smirivanje vremena. Kiše će biti još samo u noći. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove, koji će osobito na južnom dijelu biti obilni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, u Dalmaciji jugo, ali će se bura u drugom dijelu dana postupno širiti na veći dio obale. Najviše dnevne temperature većinom od 21 do 26°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Samo je u zaobalju, uz lokalno jači razvoj oblaka, popodne prolazno moguć slab pljusak s grmljavinom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. U Dalmaciji danju većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

U nedjelju će u većem dijelu Dalmacije biti pretežno sunčano i suho. U Dalmatinskoj zagori i na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku i uz mogućnost slabog pljuska mjestimice. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. U Dalmaciji danju većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

Naslovna fotografija: Ciklona iznad našeg dijela Europe u drugom dijelu ovog tjedna

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov