Friday, Jul. 3, 2020

Uspjeh “MeteoDinare”: Na Dinaru postavljena meteorološka postaja i kamere, podaci dostupni svima!

Autor:

|

20.06.2016

|

Kategorije:

Uspjeh “MeteoDinare”: Na Dinaru postavljena meteorološka postaja i kamere, podaci dostupni svima!

Vrijedna ekipa MeteoDinare postigla je velik uspjeh pustivši proteklog vikenda u rad automatsku meteorološku postaju i sustav panoramsko-nadzornih kamera na planinarskoj kući Puma na Dinari, na 1630 metara nadmorske visine. Projekt MeteoDinara je pilot projekt pokrenut u rano proljeće, a od početne ideje do realizacije prošlo je svega četiri mjeseca! Sada se meteorološki podaci mogu u realnom vremenu pratiti na mreži Pljusak.com, a direktno na ovom LINKU.

Na projektu “MeteoDinara” ravnopravno sudjeluje šest partnera: HGSS Stanica Split, Crometeo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko- dalmatinske županije, splitski FESB, Planinarska udruga “Dinaridi” i Chain Technology.

Cijeli projekt zasniva se na dobrovoljnim donacijama, stoga njegovi nositelji zahvaljuju svima koji su na bilo koji način do sada pomogli realizaciji. Donacije su bile u novcu, opremi, fotografijama, fizičkom radu i na druge načine.  Ipak, u MeteoDinari naglašavaju da puštanjem meteo postaje i kamera u rad “priča” nije završena.

– Uložili smo velike napore da podaci postanu dostupni svima i to u realnom vremenu. Internet smo za sada riješili satelitskim putem, a struju solarima. Ipak, postojeći sustav solarnih panela neće biti dovoljan kada dođe jesen jer se tada smanjuje broj sunčanih sati. Da bi i u hladnijem dijelu godine uspjeli slati podatke u svijet, bit će potrebno kupiti nove solarne panele. Postojeći sustav kamera, satelitski internet i ostala oprema troši dosta energije, a kada dođu kraći i oblačniji dani izvjesno je da će, u sadašnjim uvjetima, doći do prekida opskrbe. Stoga su novi solarni paneli nužni želimo li biti funkcionalni čitave godine – govori Josip Lažeta, jedan od nekoliko splitskih FESB-ovaca koji u projektu sudjeluju sa svojom firmom Chain Technology.

Svečano otvaranje na Dan državnost

Službeno otvorenje meteorološke postaje i kamera dogodit će se ove subote, na Dan državnosti, kada se inače obilježava i obljetnica pogibije hrvatskih branitelja na Dinari. Uz sve, planira se i otvaranje Crometeo izložbe fotografija na otvorenom.

U planinarskoj udruzi Dinaridi, koja je među najzaslužnijima da su se posljednjih godina na ovoj planini izgradili brojni planinarski objekti, kažu da se radi o izvrsnom projektu koji može biti primjer ostalima.

– Meteorološku postaju i kamere smo pustili u rad 7 dana prije predviđenog roka. Za hrvatske standarde to je zaista uspjeh. Ipak, taj uspjeh nije se dogodio slučajno. Na ovo sve potrošeni su tjedni volonterskog rada da bi u konačnici dobili “proizvod” od kojega će koristi imati čitavo društvo. Suradnja svih subjekata i pojedinaca na ovom projektu bila je fantastična. Sve je odrađeno bez ikakve naknade, a pokazali smo da se projekt može uspješno iznijeti do kraja kada postoji volja za tim. Nadamo se da će projekt MeteoDinara nadahnuti i druge da se slične stvari dogode i na drugim hrvatskim planinama – rekao nam je Darko Gavrić, tajnik planinarske udruge Dinaridi.

Treća postaja iznad 1.500 metara u Hrvatskoj

Prva meteorološka postaja na Dinari znači veliku prekretnicu za izučavanje klime najviše hrvatske planine, ali i za popularizaciju Dinare kao planinarskog i turističkog odredišta.

Ideja o postavljanju meteorološke postaje na Dinari pojavila se još prije nekoliko godina u udruzi Crometeo, no do njenog postavljanja došlo upravo uz pomoć projekta “MeteoDinara”. U Crometeo udruzi nisu krili oduševljenje ostvarenim:

– Za većinu ljudi meteorološki podatak je tek vrsta servisne informacije, no presretni smo da smo dobili još jednu visoku planinu pokrivenu meteorološkim mjerenjima. Nakon Velebita i Biokova konačno je na red došla i Dinara. Ipak se radi o surovoj lokaciji u kojoj se relativno često događaju meteorološki ekstremi. Sada ćemo u realnom vremenu moći pratiti temperaturu, vlažnost i tlak zraka, količinu oborina, visinu snijega, smjer i brzinu vjetra, ali i dodatne parametre poput količine solarnog zračenja ili isparavanja. Svi podaci će se arhivirati i postupno obrađivati, a već za nekoliko mjeseci planiramo objaviti pravi rad na temu vremenskih prilika na ovoj lokaciji – rekao nam je Mario Mušterić iz Crometeo tima.

Ivan Gabelica, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je da je realizacija ovog projekta korak naprijed u zaštiti ovog planinskog područja.

– Realizacijom ovog projekta povećava se sigurnost svih posjetitelja koji dođu na Dinaru. Osim toga, ovim se promoviraju prirodoslovna bogatstva masiva Dinare, a doprinijet će i tome da se ovo područje stavi pod određen stupanj državne zaštite. Postoje prijedlozi da se područje proglasi Parkom prirode, no zbog financijske situacije bili bi zadovoljni i kategorijom Regionalnog parka. U tom slučaju nadležnost bi bila između Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije – kazao je Gabelica.

Stipe Božić uz MeteoDinaru

Istaknimo da je cijelo vrijeme projekt “MeteoDinara” imao svesrdnu pomoć i podršku splitske stanice HGSS-a, a postavljanju meteorološke postaje nazočio je naš istaknuti alpinist i spašavatelj Stipe Božić.

– Sada će se planinari i izletnici moći još iz svojih domova informirati o vremenu na Dinari prije planiranog planinarenja. To je sjajna stvar! Osim toga, ova će nam meteorološka postaja pomoći u slučaju budućih akcija spašvanja na Dinari, jer ćemo iz prve ruke moći znati što nas čeka. Ovaj bi projekt trebao biti primjer kako postupiti i drugdje u Hrvatskoj – komentirao je Stipe za Dalmacija News.

Foto: Rade Popadić, Mihovil Selak

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić