Monday, Aug. 2, 2021

Večeras na nebu: Bliski susret Mjeseca i Saturna

Autor:

|

10.06.2014

|

Kategorije:

Večeras na nebu: Bliski susret Mjeseca i Saturna

“Gospodar prstenova” Saturn i naš svemirski suputnik Mjesec večeras će nebom ploviti zajedno. Potražite ih na jugu nakon zalaska Sunca, a društvo će im praviti i zvijezda dramatičnog nadimka “Srce Škorpiona”.

Mjesec, kako kruži oko Zemlje, prividno se kreće mnogo brže od ostalih, udaljenijih, astronomskih objekata. Daleke zvijezde čine nam se nepomičnima, planeti polako mijenjaju položaj naspram njih, no Mjesec se naočigled pomakne već tijekom nekoliko sati. Povremeno se na svome putu približi nekoj sjajnijoj zvijezdi ili planetu; taj astronomski događaj zovemo konjunkcijom. Nešto rjeđe, Mjesec prekrije (pomrači) drugi nebeski objekt – to je okultacija, a još rjeđe prekrije Sunce i to nazivamo pomrčinom.

Konjunkcija Mjeseca i Saturna

Konjunkcija Mjeseca i Saturna 10. lipnja uvečer.

Večeras će se Mjesec prividno približiti šestom planetu Sunčeva sustava – Saturnu. Njihov će međusobni razmak iznositi oko stupanj i pol, odnosno tri prividna Mjesečeva promjera, i bit će vrlo lijep prizor na zagasitom nebu lipanjskog sumraka. Preporučujemo da ih pogledate prije nego što se sasvim smrači jer je Mjesec u visokoj mijeni (osvijetljen je 93%) i bit će vrlo sjajan, pa će na tamnom nebu njegova svjetlost malo prigušiti Saturn. U stvarnosti, udaljenost između ta dva nebeska tijela iznosit će gotovo milijardu i pol kilometara. Mjesec lijepo izgleda već i u manjem dalekozoru, dok će vam za Saturnove prstenove ipak trebati teleskop.

Večerašnji pogled prema jugu oko 21:45.

Pogled prema jugu večeras oko 21:45.

Nisko nad obzorom u smjeru juga-jugoistoka moći ćete vidjeti kako treperi jedna lako uočljiva, crvenkasta zvijezda. To je Antares, “srce Škorpiona”, crveni superdiv od nas udaljen 600 svjetlosnih godina. Izgledom podsjeća na Mars, samo što za razliku od njega treperi; odatle mu potječe i ime, anti-Ares, “protivnik Marsa”. Škorpion se iz naših krajeva najbolje vidi ovih vrućih ljetnih večeri, kad s crvenim Antaresom polako gmiže iznad južnog obzora.

Zviježđe Škorpiona, 10.6.2014. oko 22 sata.

Škorpion, kako ga se vidi ovih večeri oko 22 sata.

Komentari

Share This Article

Related News

Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?
SAD: Totalna pomrčina sunca
U noći s 13. na 14 studenoga najveći Supermjesec u 70 godina

O Autoru

Marko Posavec