Thursday, Jul. 9, 2020

Večeras stižu novi obilni grmljavinski pljuskovi, moguća ciklonalna plima

Autor:

|

12.09.2014

|

Kategorije:

Večeras stižu novi obilni grmljavinski pljuskovi, moguća ciklonalna plima

Naslovna fotografija: Zvonimir Barišin / CROPIX

Iako je prošlo tek nešto više od trećine mjeseca, ovogodišnji rujan već sada osigurao je klimatološku kategoriju “ekstremno kišan” u većem dijelu zemlje. To se osobito odnosi na sjeverozapadnu Hrvatsku, zapadnu Slavoniju, Liku, Gorski kotar, cijelu Dalmaciji i Kvarner. Manje kiše od 50 litara po kvadratnom metru palo je samo u dijelovima istočne Slavonije i zapadne obale Istre, iako čak i ta količina oborina premašuje prosjek za prvu trećinu rujna.

Nakon velikog nevremena uslijed prolaska sredozemne ciklone i frontalnog sustava preko Jadrana u četvrtak, petak je u jutarnjim satima donio samo prolaznu stabilizaciju vremena. Zbog vedrije noći sa slabim vjetrom, minimalne jutarnje temperature zraka bile su niže u odnosu na prethodne dane. Samo 4,8°C izmjereno je na Zavižanu. Od naseljenih područja najhladnije je bilo u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre. U Mirkovici je izmjereno samo 6°C, u Pargu pored Čabra 6,8°C, a u Pazinu 7,7°C. Drugdje su minimalne temperature u zemlji bile većinom od 12 do 18°C, a samo je na Palagruži najniža temperatura zraka bila neznatno niža od 20 Celzijevih stupnjeva.

Novi grmljavinski oblaci u prvom dijelu petka stvaraju se nad sjevernom Italijom, gdje se formira novi ciklonalni centar. Kao ni jučerašnja, niti današnja ciklona neće imati tipičnu stazu od Jadrana prema jugoistoku, već će se s područja srednjeg Jadrana centrom tijekom večeri premjestiti nad kopno i preko područja BiH stići nad unutrašnjost zemlje u prvom dijelu subote. Ovakva sinoptička situacija uvjetovat će vrlo nestabilan drugi dio petka i prvi dio subota. Iako nestabilnosti neće biti ravnomjerno raspoređene, lokalno će ponovno biti vrlo obilnih oborina, najviše na srednjem Jadranu gdje će ponegdje pasti preko 50, a na užem području moguće i preko ekstremnih 100 litara oborine po kvadratnom metru.

S obzirom da se očekuje naglo produbljivanje ciklonalnog centra iznad srednjeg Jadrana tijekom večeri i njegov ulazak s mora nad kopno, u ovakvim situacijama realno je očekivati ciklonalnu plimu na dijelu obale praćene jakim lebićem (koji će u dijelu Dalmacije u drugom dijelu večeri zamijeniti jugo). Plima i valovi juga i lebića prolazno će poplaviti niže dijelove obale dijela srednjeg Jadrana. Sjevernije od Šibenika, pak, bit će prolazno jake bure i tramontane.

Jadran

Petak će na cijelom Jadranu biti vrlo promjenjiv. Bit će umjereno do znatno oblačno uz povremena sunčanija razdoblja. Više sunčanih razdoblja ujutro. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, najviše navečer kada su lokalno mogući izraženiji neverini. Navečer je ponegdje uz obalu Dalmacije moguća ciklonalna plima. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura i to većinom podno Velebita. U Dalmaciji će jugo tijekom jutra slabiti i prestati, no u drugom dijelu dana doći će do njegovog ponovno jačanja. navečer će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ojačati bura i tramontana. Tramontana navečer ponegdje na moru može biti vrlo jaka. Južnije od Splita navečer će zapuhati umjereno do jako oštro i lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 18 do 25°C.

Subota donosi nastavak vrlo promjenjivog vremena. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Više suha i sunčana vremena u drugom dijelu dana. Dok će na sjevernom Jadranu dominirati slaba do umjerena, samo ponegdje pojačana bura i tramontana, u Dalmaciji će većinom puhati slab do umjeren lebić ili jugo. Vjetar će posvuda dodatno oslabiti u drugom dijelu dana kada će u većini predjela puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, osim pod. Jutro još malo svježije, najviše dnevne temperature od 18°C ponegdje u Istri do 25°C u južnoj Dalmaciji.

nedjelju znatno stabilnije u odnosu na prethodne dane uz više suha i sunčana vremena. Sunčanije će biti na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji će ponegdje biti slabe kiše ili pljuskova. Noću tiho ili burin, danju će puhati većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 19 do 24°C.

Unutrašnjost zemlje

I u petak puno oblaka, ali su moguća i kraća sunčana razdoblja. Ponegdje malo kiše, ali puno manje i rjeđe nego prethodnih dana. Kasno popodne u Lici i Gorskom kotaru nova jača kiša koja će se tijekom večeri i noći na subotu raširiti na cijelu unutrašnjost. U noći će kiša u većini predjela biti obilna, mjestimice više od 40 mm pa su mogući novi problemi s poplavama. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka bez veće promjene ili samo malo viša nego u četvrtak, veći dio dana od 17 u zapadnim do 22 Celzijeva stupnja u istočnim predjelima, u gorju malo hladnije.

U noći na subotu i tijekom subote dolazi novi kišni val koji opet mjestimice može donijeti više od 40 mm kiše, u Lici i Gorskom kotaru i više od 60 mm. Ponovno prijeti opasnost od poplava. Sredinom dana i poslijepodne kiša će oslabjeti, u mnogim krajevima i prestati pa poslijepodne možda proviri i malo sunca. Najoblačnije s kišom će se zadržati u Gorskom kotaru i Lici. Navečer i u noći na nedjelju je kiša opet moguća i drugdje. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka cijeli dan većinom od 15 do 19°C, možda malo viša na krajnjem istoku, a niža u gorju.

U nedjelju promjenjivo, još uvijek uz moguću kišu ili pljuskove, ali u znatno manjim količinama nego prethodnih dana. Moguća su i kraća sunčana razdoblja, a ujutro mjestimična magla. Temperatura zraka bez veće promjene ili stupanj-dva viša.

Očekivana sinoptička situacija u petak navečer (Crometeo WRF)
gusts 25

mlcape 25

prec12 36

press 27

t850 26

updraft 25

winds 26

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić