Tuesday, Jul. 7, 2020

Vikend s ciklonom Kristina: Rekordna toplina, obilna kiša u Dalmaciji

Autor:

|

18.01.2015

|

Kategorije:

Vikend s ciklonom Kristina: Rekordna toplina, obilna kiša u Dalmaciji

Kako je i bilo najavljeno, vikend je protekao u znaku oblačnog, ali i znatno toplijeg vremena od prosjeka za dio godine. Ulaskom u drugu polovicu siječnja ušli smo u prosječno najhladniji dio godine, a temperature zraka su znatno više od normale, i na Jadranu i u unutrašnjosti.

U Zagrebu, na meteorološkoj postaji Grič tijekom petka i subote su izmjerene rekordno visoke  datumske temperature. U petak 16. siječnja izmjerena je maksimalna temperatura od 15.2°C, što je čak za 12.4°C više od prosjeka za taj datum.  Dnevne rekorde su još zabilježili Varaždin sa 14.7°C (stari rekord od 14.0°C je iz 2007) i Zadar sa 14.1°C (stari rekord od 13.8°C je iz 1997).  U Zagrebu je i u subotu 17. siječnja izmjeren novi datumski rekord najviše temperature od 16.1°C. Stari rekord od 15.5°C je izmjeren samo godinu dana ranije, tj. 17. siječnja 2014. godine.  Slično je bilo i u Zadru. Novi datumski temperaturni rekord za 17. siječanj je 14.7°C, što je za 0.1°C više od rekorda iz 2014. godine.

U jugozapadnoj struji tijekom subote i u noći na nedjelju je pritjecao vlažan zrak. Najviše kiše je  palo u Gorskom kotaru. Po podacima DHMZ-a od nedjelje ujutro u Pargu-Čabar je izmjereno 33 mm kiše, a u Crnom Lugu 22 mm.  Još neke količine kiše do nedjelje ujutro: Knin i Šibenik 21 mm, Hrvatska Kostajnica 19 mm, Lipik 16, Gospić 15, Metković i Daruvar 14 mm.  Kiša je mjestimice bila praćena i grmljavinom.

Noć od subote na nedjelju je posebno na Jadranu bila topla.  Živa u termometru ponegdje je pokazivala iznimno toplih 15 Celzijevih stupnjeva. Najniže noćne i jutarnje temperature su se kretale od 8°C na sjeveru Jadrana do iznimno toplih 14 ili 15°C u Dalmaciji. U unutrašnjosti je izmjereno do 1 do 7°C. Samo je u najvišem  gorju (Zavižan) temperatura pala ispod 0°C tj. izmjereno je najnižih -1.6°C.

Oblake i toplinu donosi nam ciklona Kristina. Polje sniženog tlaka zraka s nekoliko centara prostire se gotovo nad cijelim starim kontinentom, a nama najbliži ciklonalni centar se tijekom nedjelje nalazio nad jugom Italije.

Zbog toga je tijekom nedjelje bilo pretežno oblačno, ponegdje uz kišu, a lokalno je, osobito u južnoj Dalmaciji  bilo i obilnih pljuskova s grmljavinom.

Prema podacima mreže Pljusak.com, do 23 sata u Vidu kraj Metkovića pala je ekstremna 131 litra kiše po kvadratnom metru, a kiša je nastavila padati. Najveća je to jednodnevna količina oborina na ovoj postaji uopće posljednjih 10 godina. Slijede Opuzen s 97 litara, Komin 91, Mandaljena – Dubrovnik 78, Muć 72, Živogošće 66, Gruda 58, Trsteno 50, Golubić 39, Ninčevići 37, Omiš – HE Zakučac 35, Sinj 34, Šibenik 31 itd.

Po podacima DHMZ-a (do 19 sati) u Splitu Resnik je pala 51 litra kiše, Pločama 49.5, a u Dubrovniku 34 litre.  Slavonski Brod (14 litara) i Gospić 12.
Uslijed jakog pljuska tijekom kojeg je u ranim popodnevnim satima na području Župe dubrovačke u samo sat vremena palo 40,4 mm kiše po metru četvornom, oborinske vode su poplavile cestu i okućnice zgrada u Kuparima. Vatrogasci DVD-a Župa dubrovačka imali su nekoliko intervencija ispumpavanja vodu s ceste i okućnica zgrada. Slično je bilo na dijelovim poluotoka Pelješca. Uslijed jakih pljuskova koji su u nedjelju ujutro pogodili dijelove trogirskog i kaštelanskog područja, mnogobrojne ulice i okućnice spomenutog područja našle su se pod vodom, no stanje se sredinom dana stabiliziralo.

Zanimljivo je da je tijekom nedjelje izostao uobičajeni dnevni porast temperature zraka u odnosu na noćne i jutarnje vrijednosti jer nam je danju počela pristizati malo hladnija zračna masa pa su dnevne temperature bile nešto niže u odnosu na jutarnje u mnogim predjelima. Najviše je zahladilo u Zagori sjeverne Dalmacije. Primjerice u Kninu je temperatura pala na 6°C, Promini na 5°C. Kiša je prešla u gust snijeg samo u najvišem gorju iznad 1500 metara nadmorske visine na Biokovu, Dinari i Kamešnici.

Najtoplije se zadržalo na jugu Dalmacije s temperaturama zraka i do 15°C. Najtoplija je bila Makarska sa 15.4°C, a isto toliko je izmjereno i u Senju.  U unutrašnjosti su temperature u rano poslijepodne danas bile jednoznamenkaste i kretale su se od 6 do 8°C.

Iako je oslabilo u odnosu na subotu, a u sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije i potpuno prestalo te okrenulo na vjetar zapadnih smjerova ili tramontanu, južnije od Splita i dalje je bilo jakih udara juga koje je na dubrovačkom području imalo udare do 76 km/h.

Novu tjednu prognozu vremena pročitajte u ponedjeljak ujutro na našem portalu.

Video: Damir Jerkov

Jugo u Kaštelima, 17.1.2015. Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

Grmljavinsko nevrijeme kod Vira…
17.1.2015. M.Lošinj -Foto: Sandro Puncet Photos,   North Adriatic Storm Chasers

Dubrovnik, 18.1.2015. – foto: Helga Bird

Jugo na Punti Planki, 18.1.2015. Foto: Darko Begić

Župa Dubrovačka – Foto: Nikša Duper / CROPIX

Marjan u oblacima, 18.1.2015. Foto: Toni Trumbić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned